MISLAV MIHOLEK

KOLUMNA MISLAVA MIHOLEKA: Kako Lana Jurčević i Zavod za zapošljavanje vrijeđaju zdravu pamet

Još jedna promašena kampanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Piše: Mislav Miholek
U doba kada se u Turskoj smiruju strasti oko nekakvog maloga puča koji će samo utvrditi vlast neosultana Erdogana, u doba kada islamistički luđaci koriste nove metode u ubijanju ljudi po Francuskoj i Njemačkoj, u doba kada Zapadna Europa lagano klizi u neki oblik totalitarizma jer elite ne rade ništa nego se bogate, na prvu ruku čini se nekako nepristojno pisati o dekolteu Lane Jurčević i još jednoj promašenoj kampanji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.
A ni u Hrvatskoj nije dosadno. Tim Oreskovich, zalutala kanadska ovca, odveo je cijelu obitelj na odmor u Opatiju gdje je uživao na državni račun, pravdajući se da eto, on jadničak nije znao da to toliko košta. Očito planira nekakav nastavak političke karijere kada se ponudio da plati ovu sitnu uslugicu. Ali Tim je mila majka spram koalicije SDP-HNS, kojima takvog trošenje državnih sredstava je srcu milo više nego bilo kojoj drugoj političkoj opciji. Ivica Račan je bio teški hedonist, a ljubavni izleti njegovog nasljednika u MUP-ovom helikopteru su postali već dijelovi tzv. urbane predaje. Ima se, može se, hoće se. Pali Mile službeni helikopter, plaća narod kroz poreze.
Ali da HDZ ima svoje takmace u bešćutnosti, pokazao je ovaj nesretni spot. On utjelovljuju svu hrvatsku nesreću jer budimo iskreni, tko to konobari na moru ako baš ne mora. Prvo, znam dosta sezonaca i nikome nije zabavno. Drugo, svi su do toga posla došli privatnim vezama. Zapravo, ne poznajem nijednu osobu koja je dobila posao preko HZZ-a, osim ako u pitanju nije bio nekakav oblik državne ili lokalne birokracije. Hrvatski zavod za zapošljavanje je sam sebi svrha, ta državna ustanova postoji isključivo kako bi određeni broj birokrata imao svoju plaću. Kada bi nestao s lica zemlje i kada ne bi bilo HZZ-a, sve bi ostalo isto. Kako sam ravno pet godine službeno nezaposlena osoba (iako cijelo vrijeme de facto radim), dobro znam o čemu govorim i pišem. Ne želim nikome zlo, radnici HZZ-a nisu loši ljudi, ali jednostavno, nisu nikome stvarno pomogli, osim što sam ja valjda jedna od rijetkih osoba koja se nikada nije posvađala sa svojim savjetnikom. Ali Zavod, kao i mnoge druge ustanove Republike Hrvatske nemaju nikakvu svrhu osim da se u njih ubace članovi političkih stranaka.
Ministrica Nada Šikić zapravo je rekla jednu bolnu istinu, ima previše društvenjaka i humanista, država bi stvarno trebala jače kontrolirati državna sveučilišta, ima previše programa i hitno treba rezati hrvatska sveučilišta. Osobno, ja sam za totalnu privatizaciju visokoškolskog sustava. Pod državom trebaju ostati samo pravni, medicinski, stomatološki, defektološki i pedagoški fakulteti, sve ostalo treba privatizirati. Jedan Fakultet elektrotehnike i računarstva ili Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije bez problema mogu se održati na tržištu. Država bez problema može uvijek uletiti i pomagati deficitarna zanimanja ili davati stipendije. Ako državi trebaju profesori sociologije, davati stipendije, ali nikako ne financirati cijeli FFZG. Apsurdna je situacija da ima višak VSS kadrova koje se ne može zaposliti, nego oni idu put Irske, Kanade ili Njemačke.
Ali, da se vratimo spot. Dakle, država očito ne želi VSS kadrove. Rekoh, to je razumno. Ali onda ispada da HZZ, koji je pod ministricom Šikić, želi da muškarci konobare, a da žene budu poput Lane Jurčević koja se pak najviše pojavljivala u medijima kada je bila zaručnica sina jednog od najbogatijih Hrvata. Kada se to tako pogleda, HDZ i HZZ žele da hrvatski muškarci budu NKV radna snaga koja crnči za bogate strance, a žene neka se podaju bogatašima, jer očito ne postoji nikakva druga opcija osim bijega u inozemstvo. Ako je ovo vizija HDZ-a za 21. stoljeće, onda ne treba čuditi moguća pobjeda Zorana Milanovića na sljedećim izborima. A podsjetimo se, taj isti Zoran Milanović, pasionirani trošitelj vaših poreznih novaca, uzrokovao je najveću demografsku katastrofu u novijoj hrvatskoj povijesti i napravimo pregršt zla.
 
Jadna zemlja koja mora birati između takvih stranaka.


 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mislav miholek, zavod za zapošljavanje, lana jurčević