Hrvatska

PRESLAGIVANJA: HSP AS raskida sve lokalne koalicije ako ih HDZ odbije

Ne možemo u jednoj jedinici biti partneri, a u drugoj neprijatelji. Odustane li HDZ od dogovora s nama, HSP AS će isti čas s HDZ-om raskinuti sve koalicije na lokalnoj razini...

Piše: PolitikaPlus

HDZ je jučer obavio sastanke sa partnerima iz Domoljubne koalicije, a odluku o nastavku ili prekidu suradnje u ovom sastavu donijet će do srijede. No, čini se da sadašnji sastav koalicije više neće postojati te da se koalicija neće zvati 'Domoljubna'.

 

Nova garnitura u HDZ-u, doznaje Večernji list, ni imenom koalicije ni određenim partnerima ne želi podsjećati na “stari”, donedavni HDZ, nego želi ponuditi novu priču. Zato je moguće da neće biti ni prave koalicije, nego bi HDZ mogao s određenim partnerima ući u suradnju u samo nekim izbornim jedinicama.

Izgledno je da bi partnerstvo s HDZ-om u prvoj, drugoj, šestoj i trećoj izbornoj jedinici mogao ostvariti HSLS, da će u zagrebačkim i možda slavonskim jedinicima HDZ surađivati s Hridi Drage Prgometa, a možda se u devetoj i desetoj izbornoj jedinici, ili slično, dogovore s Ružom Tomašić, tj. njenim HKS-om. Postoji i neka mogućnost da na listama HDZ-a možda budu i Branko Hrg te Darko Koren, koji su se odmetnuli od HSS-a nakon što je stranku preuzeo Krešo Beljak.

 

Već se danima nagađa da se HDZ već praktički odlučio riješiti BUZ-a, Hrasta i HDS-a, a još je nedorečeno je li HDZ odustao i od HSP-a AS, ali za to postoji velika mogućnost. Vjerojatno će o dogovoru s Ružom Tomašić ovisiti ostaje li HSP AS u igri. HSLS, ne traži više od 2 do 3 izgledna mjesta na listama, kao što su imali na prošlim izborima, piše Večernji list. HSP AS pak inzistira da suradnja s HDZ-om podrazumijeva koaliciju u svim jedinicima, ali to ne znači da bi u svakoj imali svoje kandidate, no u HDZ-u su im navodno bili ponudili suradnju samo u određenim jedinicama.

 

''Ne možemo u jednoj jedinici biti partneri, a u drugoj neprijatelji. Odustane li HDZ od dogovora s nama, HSP AS će isti čas s HDZ-om raskinuti sve koalicije na lokalnoj razini, a imamo ih u 12 županija'', rekao je jučer Pero Ćorić, glavni tajnik HSP-a AS.

 

Dodao je da se on samostalnog izlaska HSP-a AS na izbore ne boji, odnosno u koaliciji s još nekim pravaškim strankama, i da bi, zapravo, volio da pravaši samostalno izađu na izbore. Dogovori li se HDZ s Ružom Tomašić, nastavio je, HSP-u AS to je potpuno neprihvatljivo.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hdz, hsp as