Hrvatska

JAVNO PITANJE: Dvostruki su kriteriji DORH-a kad su u pitanju istrage protiv Zorana Milanovića!

HSP AS od Dinka Cvitana traži da se javno očituje o razlozima zbog kojih se tako brzo, bez temeljite istrage, zaključuju procesi koji se otvaraju protiv Milanovića ili članova njegove obitelji.

Piše: PolitikaPlus

HSP AS ponavlja svoj čvrsti stav o tome da demokracija u Hrvatskoj može počivati samo na potpunoj vladavini prava. Čvrsto vjerujemo u jednakost svakog građanina Republike Hrvatske pred institucijama pravne države te ćemo se i dalje zalagati da se vladavina prava u državi dokazuje odlučnim i pravovremenim reagiranjem institucija pravne države, jednako prema svima koji krše zakone, odnosno koji koriste svoj društveni ili politički položaj da bi stekli materijalnu korist koju nisu svojim radom zaslužili.

 

Imajući na umu neke ranije slučajeve u kojima su DORH i USKOK istraživali prvake pojedinih političkih stranaka, ministre ili čelnike pojedinih državnih institucija, ne možemo se oteti dojmu kako postoji velika razlika u odnosu na ono što se događalo vezano uz šefa SDP-a i bivšeg premijera Zorana Milanovića u slučaju kojim nam je sad već poznat kao afera Madison.Dok su u tim ranijim slučajevima novinari znali kad će osumnjičenici dolaziti na informativni razgovor u policiju, odnosno DORH ili USKOK, pa su od toga radili medijski i politički spektakl baš u predizborno vrijeme, u slučaju ispitivanja Zorana Milanovića prošli su tjedni prije nego je javnost saznala da je on saslušan. U mnogim ranijim slučajevima policija i USKOK su slučajeve držali godinama otvorene čekajući hoće li se možda ipak pojaviti neki svjedok koji bi održao moguću optužnicu, a u slučaju Zorana Milanovića u aferi Madison DORH je ekspresno odbacio optužbe, čak i prije nego je ispitao sve svjedoke. Isto tako, ovih dana u javnosti su se pojavila pisana svjedočenja aktera nezakonitog praćenja nekih čelnika političkih stranaka. Umjesto da ih DORH i USKOK temeljito provjere, oni su ih odbacili bez temeljitog obrazloženja zašto ne vjeruju svjedocima koji tvrde da su sudjelovali u tome.Budući da su javnosti poznate i brojne druge nezakonite radnje koje su vezane uz čelnika SDP-a Zorana Milanovića ili članove njegove obitelji, javno postavljamo pitanje čelnicima DORH-a i USKOK-a jesu li svi hrvatski građani jednaki pred zakonom. Imajući sve ovo u vidu pitamo se jesu li te institucije i njihovi djelatnici u funkciji čuvanja temelja pravne države ili oni funkcioniraju kao osobna zaštita Zorana Milanovića od zakona i pravde?Ovo nas neodoljivo podsjeća na vrijeme komunističke diktature kada su neki politički moćnici bili zaštićeni od zakona. Budući da su i neki glavni akteri čudnog i nelogičnog ponašanja državnih institucija prema čelnicima partije osobno bili politički angažirani u komunističkom režimu, ne možemo se oteti dojmu kako smo svjedoci ponašanja u kojem ipak nisu svi pred zakonom jednaki, baš kao što je to bilo i u vrijeme komunizma i propale Jugoslavije. Nakon pobjede na prethodnim parlamentarnim izborima Domoljubna koalicija je upravo iz takvih razloga tražila promjene ljudi u
represivnom aparatu jer su isti djelovali isključivo iz kalkulantskih pobuda, a ne na temelju činjenica kako im zakon i nalaže!Stoga HSP AS od Dinka Cvitana traži da se javno očituje o razlozima zbog kojih se tako brzo, bez temeljite istrage, zaključuju procesi koji se otvaraju protiv Milanovića ili članova njegove obitelji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZORAN MILANOVIĆ, HSP AS