Hrvatska

OSVRT: HSP AS poziva institucije da 'reagiraju na kriminal iz doba Jakovine'

'Najbolji primjer jesu mali poljoprivrednici čija je eliminacija na prethodnim Natječajima iz Mjere 4 prljavo odrađena kroz opciju udruživanja proizvođača.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

HSP AS zatražio je u utorak od nadležnih institucija da "konačno reagiraju na kriminal iz doba ministarskog mandata Tihomira Jakovine (SDP)", ocijenivši da bi Hrvatska u protivnom mogla biti prisiljena vratiti milijune eura "u briselske blagajne" zbog nepoštovanja europskih mjera ruralnog razvoja.


"Iako su Mjere ruralnog razvoja usmjerene prema razvoju domaće poljoprivrede, iste nisu u praksi ispoštovane od strane samog Ministarstva poljoprivrede niti u svom minimumu. Najbolji primjer jesu mali poljoprivrednici čija je eliminacija na prethodnim Natječajima iz Mjere 4 prljavo odrađena kroz opciju udruživanja proizvođača. Kako je Pravilnik kasno izašao, udruživanje malih proizvođača nije se moglo pripremiti na vrijeme, dok su s druge strane veliki igrači na tržištu sa svojom mašinerijom to uspjeli odraditi do savršenstva", tvrdi HSP AS u priopćenju.


Kažu kako je Ministarstvo poljoprivrede izdalo pravilnik u kojem je kao kriterij obezvrijedilo stanje poljoprivrede i veličinu poljoprivrednih gospodarstava, čime se, kažu, išlo na ruku velikim subjektima.


"Stavljajući u Natječaj da veličina gospodarstva iskazana u standardnom outputu bude minimalno 8.000 eura, u startu je 78 posto ili 150.000 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava izgubilo mogućnost kandidiranja za Mjeru 4. Za razliku od malih proizvođača, velikima nisu postavljene gornje granice, čime je Ministarstvo izravno protežiralo jednu malu, ali financijski jaku skupinu proizvođača", tvrdi HSP AS.


Uvjereni su kako su "veliki igrači" dobivali političke, ali i praktične operativne informacije iz Ministarstva i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te "konzultacije i smjernice iz Ministarstva i Agencije".


"Održali su više sastanaka s predstavnicima Ministarstva i Agencije. To je trajalo od početka pripremanja Pravilnika 2014. godine pa do završetka natječaja. Za razliku od tih odabranih, mali poljoprivrednici nisu imali te mogućnosti i samim time taj Natječaj je diskreditiran te nije u skladu sa pravilima EU", stoji u priopćenju.


Stranka "izražava sumnju kako su se u pomaganje odabranima uključili neki djelatnici Agencije koji su direktno sudjelovali u izradi natječajne dokumentacije ili savjetovanja pojedine tvrtke te ih u konačnici vjerojatno pratili kroz evaluaciju i odobrenje projekta na natječaju".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hsp as, tihomir jakovina