Hrvatska

ANALIZA: "HDZ si je manevrom osigurao status relativnog pobjednika"

'Veliko je pitanje hoće li koalicija s Beljakovim HSS-om donijeti SDP-u relevantan broj dodatnih glasova.'

Piše: Ivan Klarić

U novom mjesečnom istraživanju CRO Demoskop agencije Promocije plus, koje je provedeno u razdoblju između 01.-03. kolovoza, vidljiva je prednost Narodne koalicije u odnosu na HDZ s partnerima.


Usto, smjena na vrhu HDZ-a vratila je kod dijela birača HDZ-a naklonost ovoj stranci. Zabilježen je blagi rast potpore Mostu i Živom zidu, ali i djelomični pad izborne potpore HSS-a. Da su parlamentarni izbori provedeni početkom kolovoza, Narodna koalicija predvođena SDP-om bi bila relativni izborni pobjednik. Vrh ljestvice s rejtingom koalicija pripada koaliciji koju predvodi SDP-u s izborom od 34,4 posto, dok je na drugom mjestu s izborom od 26,4 posto HDZ s partnerima.


Most je na trećem mjestu s izborom od 10,4 posto, dok je Živi zid s partnerima četvrti sa 6,4 posto izbora. Koalicija Stranke BM 365 i Reformista je zabilježila izbor od 2,1 posto, dok je lijeva koalicija (Laburisti, Orah, Naprijed Hrvatska) zabilježila izbornu potporu od 1,7 posto. Regionalne liste (koalicija oko IDS-a, HDSSB) su na 1,4 posto, a koalicija pravaških stranaka, te Pametno s 1,2 posto izborne potpore. Ostale stranke i liste bilježe skupni izbor od 2,1 posto, uz 11,5 posto neodlučnih. Svakako je važno napomenuti kako su preferencije koalicija utvrđivane na temelju dostupnih infromacija o izgledu koalicija prije početka provođenja istraživanja (odnosno na 1. kolovoza).


Na ljestvici sa stranačkim preferencijama vodi SDP s izborom od 29,6 posto (što je za 2,2 postotna boda manje od rezultata stranke u srpnju kad je potpora iznosila 31,8%, odnosno vrlo slična onoj prije eskalacije političke krize u zemlji kad je iznosila 29,2% izbora). HDZ je smanjio razliku na ovoj ljestvici i sada bilježi izbor od 26,0 posto (prije mjesec dana, odnosno u vrhuncu političke krize potpora je bila 22,7%).


U ovomjesečnom se istraživanju Most učvrstio na trećem mjestu s izborom od 10,5% što je porast od 0,7 postotnih bodova u odnosu na rezultate iz srpnja (kad je zabilježena izborna podrška od 9,8%). Živi zid je na četvrtom mjestu s izborom od 5,9% (prema 5,3% iz srpnja). Dvije su stranke s izborom potporom između 2 i 3 posto: HNS (2,9%) i HSS (2,1%). Pet se stranaka natiskalo na ljestvici izbora s podrškom između 1 i 2 posto: BM 365 (1,7%), HSP AS i HDSSB (po 1,2%), IDS i Pametno (po 1,1%). Između 0,5 i 1 posto izbora je sljedećih pet stranaka: Hrvatski laburisti i Orah (po 0,9%), HSU (0,8%), HSLS (0,7%) i NS Reformisti (0,5%). Ostale stranke bilježe skupni izbor od 1,4%, dok je 11,5% neodlučnih.


- Jasno je bilo da je dramatičan pad potpore HDZ-u, nakon iracionalnog Karamarkovog rušenja Oreškovićeve vlade i izazivanja prijevremenih izbora bio svojevrsna kazna birača prema stranci koja je u javnosti percipirana kao glavni krivac za raspisivanje prijevremenih izbora. Da unutar HDZ-a nije došlo do temeljite, promjene, ne bi bilo ovako brzog oporavka stranačkog rejtinga. Isto tako, oporavak ne bi bio moguć niti da novo stranačko vodstvo ne čine ljudi koji su se otvoreno suprotstavljali izglasavanju nepovjerenja premijeru Oreškoviću, govori nam politički analitičar Davor Gjenero.


- Dvije najveće stranke u Hrvatskoj imaju konsolidirano biračko tijelo, jedna drugoj ne mogu preotimati birače, a vrlo je mali prostor na koji se mogu „proširiti“. Veliko je pitanje hoće li koalicija s Beljakovim HSS-om donijeti SDP-u relevantan broj dodatnih glasova. HDZ se odlučio na izborima nastupiti onako kako je primjereno nastupati u razmjernom izbornom sustavu – samostalno. U takvim uvjetima glasačima desnice ostaje samo izbor – baciti glas glasujući za neku od novih desnih koalicija, koje neće preći prag, ili glasati za stranku desnog centra, koja im je najbliži politički izbor. Ovim manevrom HDZ si je osigurao status relativnog pobjednika, jer je izvjesno da će njihova lista osvojiti više mandata nego Milanovićev SDP na koalicijskoj listi. Status relativnog pobjednika vrlo je važan na početku formiranja koalicija, a izvjesno je da će Hrvatska nakon ovih izbora ponovno biti suočena sa složenim postizbornim pregovorima. U uvjetima kad arenu kontroliraju dvije dominantne političke opcije, odlučujuća se politička borba vodi za politički centar, koji je uvijek najveće lovište birača. Iracionalni Milanović i njegova stanka, čije liste sačinjavaju ili kompromitirani ministri iz Milanovićeve administracije, ili anonimni lokalni političari, nema za  tu borbu bolje ishodište od skupine centrističkih, umjerenih političara, okupljene oko Andreja Plenkovića. Da je tome tako već počinju pokazivati rezultati istraživanja, tvrdi Gjenero.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

davor gjenero, crodemoskop, hdz, sdp