Burze

TRŽIŠTA: Svjetske burze porasle, na Wall Streetu rekordi burzovnih indeksa

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 0,2 posto, na 18.576 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,1 posto, na 2.184 boda, a Nasdaq indeks 0,2 posto, na 5.232 boda.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na svjetskim su burzama cijene dionica porasle i prošloga tjedna, drugoga zaredom, pri čemu su sva tri indeksa na Wall Streetu dosegnula rekordne razine.


Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 0,2 posto, na 18.576 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,1 posto, na 2.184 boda, a Nasdaq indeks 0,2 posto, na 5.232 boda.


Sva tri indeksa u četvrtak su dosegnula nove najviše razine u povijesti, no porasla je i zabrinutost investitora oko cjenovnih valuacija, s obzirom da poslovni rezultati kompanija nisu baš impresivni.


Prema podacima Reutersa, odnos između cijene i zarade po dionici dosegnuo je najviše razine u najmanje 15 godina.


"Indeksi se nalaze na razinama koje bih nazvao precijenjenima... Možda to još ne mogu nazvati mjehurom, no po mom mišljenju vrlo smo blizu toga", kaže Hugh Johnson, direktor u tvrtki Hugh Johnson Advisors.


Najviše su prošloga tjedna porasle cijene dionica u energetskom sektoru, što se zahvaljuje skoku cijena nafte za otprilike 6 posto jer su ponovno oživljene špekulacije o mogućem smanjenju proizvodnje.


Saudijska Arabija, najveći svjetski proizvođač nafte, poručila je polovicom tjedna da će u rujnu članice OPEC-a i nečlanice tog kartela razgovarati o situaciji na tržištu, među ostalim i o mogućim potezima kako bi se cijene nafte stabilizirale.


To je potaknulo nadu da bi najveći svjetski proizvođači mogli smanjiti proizvodnju kako bi se suzio jaz između prevelike ponude i slabe potražnje.


Zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica od kraja lipnja, S&P 500 indeks na dobitku je u odnosu na početak godine oko 7 posto.


No, analitičari kažu kako mnoge zabrinjava rekordna razina cijena dionica, s obzirom da rast američkog gospodarstva nije impresivan, dok su poslovni rezultati kompanija anemični.


Doduše, većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa izvješćuje o boljim kvartalnim rezultatima nego što se očekivalo, no to im i nije teško jer su analitičari procjene postavili vrlo nisko.


Sezona objave poslovnih izvješća kompanija na samom je kraju, a po svemu sudeći, zarade kompanija iz S&P 500 indeksa zabilježile su pad već četvrto tromjesečje zaredom.


Podršku tržištu, pak, pruža nada ulagača da će se američka središnja banka suzdržati od povećanja kamata u ovoj godini zbog nedovoljno snažnog rasta gospodarstva i nejake inflacije, što znači da će se nastaviti razdoblje jeftinog novca.


I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,8 posto, na 6.916 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 3,3 posto, na 10.713 bodova, a pariški CAC 2 posto, na 4.500 bodova.


Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna skočio 4,1 posto, na 16.919 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

wall street, svjetske burze