Hrvatska

TUŽILAŠTVO BIH: Tužilaštvo BiH nema otvorenu istragu protiv Ante Gotovine, niti je navedeni u statusu osumnjičenog

Ne vodimo istragu protiv Ante Gotovine, to je smišljena kampanja za našu destabilizaciju.

Piše: PolitikaPlus

Povodom pisanja pojedinih medija te novinarskih upita iz Tužilaštva BiH ističu da u 2016. godini nije zaprimljena nikakva prijava niti predmet iz Haškog suda koja se odnosi na ratne zločine u kojima je osumnjičen Ante Gotovina.

 

"Tužilaštvo BiH nema otvorenu istragu protiv Ante Gotovine, niti je navedeni u statusu osumnjičenog. Postoji predmet koji je u fazi prijave a odnosi se na više osoba i formiran je na temelju izvještaja MUP-a RS, iz 2006. godine", piše u priopćenju. 

 

Iz Tužilaštva BiH podsjećaju da iznošenje neistina predstavlja "samo jedan u nizu intenzivnih političkih pritisaka pod kojima se nalazi Tužilaštvo BiH i glavni tužitelj u posljednja dva mjeseca i potvrđuje smišljenu kampanju sa ciljem destabilizacije institucije Tužilaštva BiH, te odnosa unutar BiH, kao i odnosa u susjedstvu", a na koje kontinuirano upozoravaju u posljednje vrijeme, sve u svrhu predizborne kampanje i drugih skrivenih ciljeva.

 

"Tužilaštvo BiH nastavit će graditi dobrosusjedske odnose sa tužilaštvima Srbije i Hrvatske i nećemo dozvoliti da bilo ko plasiranjem neistina poremeti te odnose", stoji na kraju priopćenja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ANTE GOTOVINA, BIH