Mojbiz

NOVAC: Dolar oslabio zbog neizvjesnosti u vezi kamata Feda

Tečaj dolara prema japanskoj valuti pao je prošloga tjedna 1,1 posto, na 100,20 jena, a u nekoliko je navrata skliznuo i ispod razine od 100 jena.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na svjetskim valutnim tržištima prošloga je tjedna dolar oslabio zbog neizvjesnosti u vezi kamatnih stopa u SAD-u.


Tečaj dolara prema japanskoj valuti pao je prošloga tjedna 1,1 posto, na 100,20 jena, a u nekoliko je navrata skliznuo i ispod razine od 100 jena.


Američka je valuta oslabila i prema europskoj, pa je cijena eura porasla 1,4 posto, na 1,1325 dolara, a u jednom je trenutku dosegnula 1,1365 dolara, najvišu razinu u osam tjedana.


Euro je ojačao i prema 'japancu', za 0,3 posto, na 113,50 jena.


Američka se valuta našla pod pritiskom polovicom tjedna kada je zapisnik s posljednje sjednice američke središnje banke pokazao da većina njezinih čelnika želi pričekati nove gospodarske pokazatelje prije odluke o povećanju kamata.


Međutim, dio gubitaka dolar je nadoknadio do kraja tjedna jer su učestali istupi onih čelnika Feda koji se zalažu za povećanje kamata što prije, možda već u rujnu.


Smatraju da jačanje tržišta rada i rast plaća prijete razbuđivanjem inflacije, a da je američko gospodarstvo dovoljno čvrsto da bi izdržalo povećanje cijene novca.


Tako je, među ostalima, predsjednik ogranka Feda u San Franciscu John Williams kazao kako bi imalo smisla povećati kamate idućih mjeseci jer bi moglo doći do pregrijavanja gospodarstva ako kamate predugo vrijeme ostanu preniske.


Dodao je kako bi se predugo oklijevanje s povećanjem kamata moglo pokazati preskupim za gospodarstvo.


"Dolar je u prvom dijelu tjedna prilično pao, no nakon izjava dužnosnika Feda, posebice nakon Williamsove izjave počeli su kupovati dolare jer procjenjuju da je povećana mogućnost povećanja kamata", kaže Ian Gordon, valutni strateg u Bank of America Merrill Lynch.


Terminski ugovori na savezne fondove pokazuju da trgovci procjenjuju da postoji 53 posto izgleda da će Fed povećati kamate do kraja godine, dok su izgledi za povećanje cijene novca već u rujnu mali.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

euro, jen, dolar