Hrvatska

KRITIKE: Dubravka Jurlina Alibegović: HDZ nije za reformu javne uprave

'Nema političke spremnosti na razini HDZ-a da se provde reforma u javnoj upravi. Ja sam to vidjela na svojoj koži.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Tehnička ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović prozvala u je u četvrtak HDZ da je u njihovoj vladi kočio reformu uprave, na što joj je HDZ-ova Ivana Maletić uzvratila da je reforma propala jer Mostovo ministarstvo nije bilo u stanju napraviti valjani akcijski plan.


"Nema političke spremnosti na razini HDZ-a da se provde reforma u javnoj upravi. Ja sa to vidjela na svojoj koži", ustvrdila je Jurlina Alibegović na okruglom stolu "Reforma pravosuđa i javne administracije" u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i izdavača Hanza Media.


Kazala je i da ta reforma mora biti provedena jer građani trebaju dobiti kvalitetniju javnu uslugu.


"HDZ želi provesti reformu. Nažalost ona je potpala pod Ministartsvo uptrave koje je kod Mosta", uzvratila je Maletić.


Dodala je da je Mostovo ministarstvo krečući u reformu predložilo akcijski plan za koji je Europska komisija rekla da "to nije akcijski plan".


"Ni jedan indikator u njemu nije bio naveden... a kada je ministartvso dobilo priliku za popravak od jednog akcijskog plana napravili su tri ili četiri", kazala je Maletić. Ustvrila je i da je te planove, također zbog nedostatka financijskih indikatora 'stopiralo' Ministarstvo financija "kako se ne bi ponovno sramotili u Bruxellesu".


"I sada HDZ koči reforme...", zaključila je Maletić, ističući da svaka reforma mora biti dobro osmišljena.


Na okruglom stolu "Reforma pravosuđa i javne administracije" govorio je i glavni direktor HUP-a, Davor Majetić, a u raspravi sudjeluju i bivši SDP-ov ministar pravosuđa Orsat Miljenić, varaždinski župan Predrag Štromar i profesor s Pravnog fakulteta Vedran Đulapić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HDZ, REFORMA, MOST, JAVNA UPRAVA, Dubravka Jurlina Alibegović