Kultura

ODJECI: Vukovar Film Festival: HAVC iznio niz neistina i uvreda

'Vrijeđa Vukovar Film Festival.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Vukovar Film Festival je u priopćenju objavljenom u četvrtak ustvrdio da je HAVC, odgovarajući na izjavu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića na otvorenju filmskog festivala u Vukovaru, na njihov račun ovih dana iznio niz neistina te da vrijeđa Vukovar Film Festival.


Hasanbegović je kazao kako HAVC ima maćehinski odnos spram vukovarskog festivala, a HAVC odgovara da se radi o „festivalu Igora Rakonića i njegove distributerske tvrtke Discovery Film&Video“ te da mu HAVC daje potporu u iznosu od 40 tisuća dolara.


Osnivači i organizatori festivala u Vukovaru su tvrtka Discovery Film&Video i Grad Vukovar, odgovaraju iz Vukovara.


Vukovar Film Festival dobio je od HAVC-a 275 tisuća kuna i nikada nije rekao da je to samo po sebi malo, ali je malo u odnosu na Motovun Film festival koji HAVC pomaže s 500 tisuća kuna, kažu iz vukovarskog Festivala i napominju da oni premijerno prikazuju 90-tak filmova, u koje spadaju najbolji filmovi s festivala u Cannesu, Berlinu, Karlovyim Varyima i drugima.


U HAVC-u kažu da su primali pritužbe od Motovun Film festivala u kojima se traži da prestanu sufinancirati Vukovar Film Festival, ali je taj "nakaradni zahtjev bio osuđen od strane filmske zajednice i nikada više nije spomenut", kažu iz Vukovara.


Za HAVC je ulaganje privatnih novaca u festival u Vukovaru uz pomoć državne potpore sumnjivo i posljednjih godina nitko iz HAVC-a nije došao na festival usprkos našim pozivima, kažu u odgovoru iz Vukovar Film Festivala te naglašavaju da nikada nisu ovisili ni o komu na vlasti, te da u HAVC-u „ne vole neovisne“.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HAVC, Vukovar Film Festival, VUKOVAR