Zagreb

ZAGREB: U nedjelju Međunarodna noć šišmiša

Iako se Međunarodna noć šišmiša u zagrebačkom ZOO-u obilježava već više od 10 godina, u javnosti se nedovoljno zna o tim čudesnim noćnim životinjicama.

Piše: PolitikaPlus/Hina

U nedjelju, 28. kolovoza, u zagrebačkom Zoološkom će se obilježiti Međunarodna noć šišmiša, a tom prigodom će uz edukativne i zabavne sadržaje pod krilaticom "Nije lako živjeti naopako" od 18 do 22 sata posjetitelji upoznati bogatu populaciju tih životinja u Hrvatskoj i važnost njihove zaštite.


Iako se Međunarodna noć šišmiša u zagrebačkom ZOO-u obilježava već više od 10 godina, u javnosti se nedovoljno zna o tim čudesnim noćnim životinjicama. Zato su i ove godine edukatori Zoološkog vrta osmislili mnogobrojne edukativne i zabavne sadržaje kako bi posjetitelje upoznali s tajanstvenim životom šišmiša te upozorili na važnost zaštite njihovih staništa.


Tako će se uz pomoć članova Hrvatske gorske službe spašavanja i Speleološkog društva Velebit posjetitelji moći okušati u speleološkom penjanju, a uz kostimiranu maksimirsku "coprnicu" i njezine čarobne napitke doznati kako su jedini leteći sisavci od strašnih protagonista mitova i legendi postali jedna od najugroženijih skupina životinja.


Iako je zbog radova dio Vrta u kojem se šišmiši najbolje mogu pratiti bet-detektorom zatvoren, svi će zainteresirani moći naučiti kako se tim uređajem rukuje, te zahvaljujući snimkama kako zvuče maksimirski šišmiši.


Oni najhrabriji u mračnoj će maksimirskoj noći moći dodirivati žive zmije i druge noćne životinje, a za dodatnu zabavu od 19 će se sati pobrinuti mađioničar Vladimir Štimac. Tajanstvenu Noć šišmiša na poseban će način osvijetliti skupina Artifan koja će u 21,30 sati izvesti žonglerski show vatrom.


Program je osmišljen u suradnji s Hrvatskom agencijom za okoliš i prirodu, Udrugom za zaštitu šišmiša Tragus, Parkom prirode Medvednica i Javnom ustanovom Maksimir.


Noć šišmiša svake se godine organizira u više od 30 zemalja svijeta koje su potpisale Sporazum o zaštiti populacija šišmiša. Time se podiže svijest javnosti o potrebi zaštite šišmiša.


Na svijetu živi čak 1150 vrsta šišmiša, a trenutačno ih je zbog uništavanja njihovih staništa ugroženo gotovo 180. U Hrvatskoj živi 35 vrsta i sve su zakonom zaštićene.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ŠIŠMIŠI, Međunarodna noć šišmiša, ZOO, ZAGREB