Hrvatska

PORUKA: Željko Jovanović: SDP je bio i ostao protiv privatizacije zdravstva

Jovanović je kazao da je „vjerodostojno“ jedina riječ koju HDZ nije mogao upotrijebiti u opisu svoje kampanje i politike, da su oni "apsolutno nevjerodostojni“ i da se ponašaju kao da nisu bili na vlasti prošlih osam mjeseci.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Koordinator Narodne koalicije za parlamentarne izbore u 8. izbornoj jedinici Željko Jovanović rekao je u četvrtak da je SDP bio i ostao protiv privatizacije zdravstva, da neće dopustiti pogodovanje privatnim interesima u zdravstvu te da ono mora biti jednako dostupno svima.


Jovanović je kazao da je „vjerodostojno“ jedina riječ koju HDZ nije mogao upotrijebiti u opisu svoje kampanje i politike, da su oni "apsolutno nevjerodostojni“ i da se ponašaju kao da nisu bili na vlasti prošlih osam mjeseci. 


„Stranka koja je svo vrijeme i na posljednjoj sjednici Sabora htjela progurati zakon kojim se povećava cijena dopunskog osiguranja i uvodi plaćanje hitne pomoći danas priča kao da je prespavala period dok je bila na vlasti. HDZ želi privatizirati zdravstvo, prije dva mjeseca pokušali su povećati cijenu dopunskog osiguranja, poskupjeti participaciju i uvesti plaćanje hitnog prijema“, rekao je.


Jovanović je ustvrdio da ih je SDP spriječio u tome“. Dodao je da Plenković nije vjerodostojan, jer i danas podržava ministre i vladu koja je to pokušala provesti“  te je upitao „može li se vjerovati Prgometu, koji je u godini dana promijenio tri stranke i politike". "Očito mu je sada bitna samo fotelja“, ocijenio je.


„SDP je bio i ostao protiv privatizacije zdravstva, građani mogu biti sigurni da to nećemo dopustiti“, naglasio je Jovanović. Istaknuo je da zdravstvo mora ostati jednako dostupno svima, da neće dopustiti pogodovanje privatnim interesima u zdravstvu te da građani, s pobjedom Narodne koalicije, neće trebati dodatan novac za odlazak liječniku i plaćanje hitnog prijema.


Rekao je da je Ines Strenja Linić (Most) do zadnjeg dana Sabora inzistirala da se prihvate zakoni o zdravstvu koji bi povećali cijenu dopunskog osiguranja i uveli plaćanje hitne pomoći, a "sada i ona nešto glumata o zdravstvu dostupnom svima.“


Izrazio je nadu da su Riječani vidjeli da je Željka Markić dala podršku Mostu, što dovoljno govori da u širokom krugu treba izbjegavati glas za Most u tom gradu.“ Ocijenio je da je današnji igrokaz ministra zdravlja Darija Nakića i Ines Stenje Linić na Sušaku, gdje sada počinju kvaziradovi, još jedno podcjenjivanje i izrugivanje Riječanima.


Gradonačelnik Vojko Obersnel (SDP) poručio je građanima da, ako žele stvarnu realizaciju projekta riječke bolnice i sveučilišta, što može osigurati Narodna koalicija,  moraju odabrati „siguran smjer.“  Naglasio je da je iz gradskog proračuna u nekoliko godina izravno ili neizravno, kroz cijenu zemljišta i komunalnog doprinosa, u izgradnju bolnice već uloženo preko 45 milijuna kuna.


Nada Turina Đurić (HNS) navela je da nije važno koji ministar otvara radove, ali da se nada da će ih vlada Narodne koalicije ubrzati i završiti. Istaknula je da je HDZ-ova vlada imala vremena, kada su gospodarski uvjeti bili bolji,  započeti i i završiti bolnicu. Prva faza napravljena je u vrijeme Račanove vlade, a  potom je na vlast bio došao HDZ , koji, kaže, nije činio ništa. „HDZ je definitivno odgovoran što je taj projekt stajao predugo vremena,“ kazala je Turina Đurić.


Konferencija za novinare Narodne koalicije održana je uoči  radnog posjeta ministra zdravlja Daria Nakića riječkom Kliničkom bolničkom centru. Nakić će  svečano otvoriti radove na novoj bolnici na lokalitetu Sušak, pustiti u rad novi CT uređaj i otvoriti Centar za podvodnu i hiperbaričnu medicinu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sdp, Željko Jovanović, zdravstvo