Tehnologija

STANJE U PROMETU: Hak: U većini krajeva kolnici su mokri i skliski

VOZAČI, OPREZ! POČINJE ŠKOLA! Počinje nova školska godina zbog čega će na našim prometnicama biti velik broj djece, a posebice školaraca

Piše: PolitikaPlus

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski u Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru, Lici te središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj i u dijelu Slavonije. Mogući su odroni zemlje i kamenja. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila. Podsjećamo vozače motornih vozila da u uvjetima smanjene vidljivosti i tijekom dana (magla, oblačno vrijeme, jaki pljuskovi kiše...itd.) voze sa upaljenim kratkim svjetlima, bez obzira na ljetno računanje vremena.

 

Na autocesti A4 Goričan-Zagreb (do 7. rujna 2016. godine) zatvoren je izlazni krak čvora Sveta Helena iz smjera Goričana u smjeru Bjelovara i Vrbovca te izlazni krak čvora Sveta Helena iz smjera Goričana u smjeru Svete Helene. Obilasci: iz smjera Goričana u smjeru Bjelovara i Vrbovca je čvor Komin-DC3-ŽC3288-ŽC3017-DC10, a iz smjera Goričana u smjeru Svete Helene je čvor Komin-DC3-ŽC3017-DC10.

 

Za sav promet zatvorene su ceste (zbog radova):

  • most Hambarište na DC42 Vrbovsko-Ogulin. Obilazak za vozila do 15t je lokalnom cestom LC58036 Vrbovsko-Kučaj-Okruglica, a za vozila preko 15t autocestama A1 i A6 (čvor Vrbovsko-čvor Bosiljevo 2- čvor Ogulin);

  • DC24 Zabok-Zlatar Bistrica od Luga Zabočkog do Bedekovčine (od kraja parkirališta Opće bolnice Zabok do spoja s brzom cestom u Bedekovčini);

  • ŽC5209 Ponte Porton-Vižinada. Obilazak:Vižinada-Tićan-Karojba-Motovun-D44 Ponte Porton.

Od 8 do 18 sati (osim nedjeljama) zbog razminiranja, zatvara se državna cesta DC38 Pakrac-Brestovac između naselja Kusonje i raskrižja za Brusnik. Vozila se propuštaju zadnjih 15 minuta svakoga sata (do 22. rujna 2016.).

 

Prema privremenoj prometnoj regulaciji vozi se na cestama:

  • DC3 između čvora Popovec i Soblinca u zoni radova kod BP Galić benz vozi se jednim trakom, naizmjence uz semafore (u vrijeme pojačanog prometa mogući su duži zastoji);

  • Podravskoj magistrali u Kloštru Podravskom (do 1. listopada od 7 do 18 sati);

  • DC28 čvor Cugovec-Sveti Ivan Žabno i Novi Glog-Kenđelovac;

  • DC8 Jadranskoj magistrali između Kaštel Starog i Kaštel Gomilice;

  • državnoj cesti DC228 Jurovski Brod-Ozalj u Ozlju, zbog klizišta, vozila ukupne mase do 3,5 t voze jednim trakom. Obilazak za ostala vozila je državnom cestom DC6 Jurovski Brod-Netretić-Karlovac.


VOZAČI, OPREZ! POČINJE ŠKOLA!

 

U ponedjeljak, 5. rujna počinje nova školska godina zbog čega će na našim prometnicama biti velik broj djece, a posebice školaraca. Od svih sudionika u prometu, a osobito od vozača, očekuje se pojačan oprez i izuzetno oprezna vožnja u blizini škola, vrtića, ali i cestama u naseljima koje vode u smjeru škola.


Vozači, pridržavajte se prometnih propisa i pravila i poštuje prometne znakove. Pazite na djecu koja hodaju uz cestu jer će ona, barem na početku škole, biti neusredotočena i zaigrana kao da su još na odmoru. Podsjećamo vas da je brzina kretanja vozila u blizini škola i vrtića ograničena na najviše 40 km/h.


Roditelji, prije polaska u školu, osobito učenicima nižih razreda, ponovite kako se pravilno ponaša u prometu, prođite s njima put do škole, upozorite ih na najopasnija mjesta, te ih podsjetite na najznačajnija prometna pravila.

 

Ovo su samo neka od njih:
• Nikad ne pretrčavajte cestu!
• Ne ometajte kretanje vozila!
• Hodajte pažljivo!
• Nikad ne izlazite na cestu između parkiranih automobila!
• Hodajte nogostupom ili pješačkom stazom!
• Cestu prelazite samo po zebri!
• Cestu prelazite na znak zelenog svjetla ili na znak policajca!
• Uvijek pogledajte lijevo pa desno, a cestu prelazite samo ako u blizini nema vozila!

 

Još jedno vrlo značajno pravilo odnosi se na roditelje, kad vozite svog predškolca ili školarca u školu ili vrtić, ne zaboravite ih vezati u sjedalici na stražnjem sjedalu (do 135 cm visine), samostalno na stražnjem sjedalu (od 135 do 150 cm visine) ili na prednjem sjedalu ako su viša od 150 cm. Kako je navedeno u izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 92/14) u 4. članku.
Ne zaboravite da pojas spašava život, a osobito dječji.

 

Zbog održavanja IAAF World Challenge mitinga, Zagreb 2016.-66. Hanžekovićevog memorijala privremeno će se zatvoriti promet na sljedećim gradskim prometnicama:

 

1. U ponedjeljak, 5. rujna od 17:00 do 22:30 - zapadni kolnik ulice Hrvatske bratske zajednice od ulice grada Vukovara do Slavonske avenije te parkiralište između ulice Hrvatske bratske zajednice i Nacionalne i sveučilišne knjižnice;

 

2. U utorak, 6. rujna od 8:00 do 20:15 - Jarunska cesta od ulice Marijana Haberlea do Horvaćanskog zavoja - ulaza u studentski dom i Horvaćanski zavoj od Jarunske ceste do ulaza na parking Kineziološkog fakulteta.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HAK, PROMET