Hrvatska

SLAVICA JELINIĆ: Evo zašto nisu zaživjeli projekti 'Hrvatska kvaliteta' i 'Izvorno Hrvatsko'...

Slaba karika je u tome da za oznaku HGK-u u svake tri godine moraju platiti oko 16.000,00 kuna.

Piše: PolitikaPlus

Da bi ostvarili pravo na znak ''Hrvatska kvaliteta'' ili ''Izvorno Hrvatsko'' hrvatski proizvođači moraju proći niz kontrola Hrvatske gospodarske komore (HGK) od kontrole kvalitete do tehničke komisije da bi im njihov Savjet izdao oznaku hrvatskog proizvoda.

 

Još davne 1999. godine HGK je pokrenula ove projekte, promotivno i medijski jako popraćeno, a sve u cilju da se prepoznaju kvalitetni hrvatski proizvodi i bolje konkuriraju na svjetskom tržištu. Međutim, očito je da projekti nisu daleko dogurali u pomoći onima malima hrvatskim proizvođačima kojima je pomoć u promociji proizvoda najpotrebnija. Slaba karika je u tome da za oznaku HGK-u u svake tri godine moraju platiti oko 16.000,00 kuna.

 

Slična situacija je i sa njihovim projektom ''Kupujmo hrvatsko'' koji je za cilj imao potaknuti hrvatske potrošače da kupuju lokalne proizvode budući da su se sajmovi prije par godina organizirali u svakom županijskom središtu i većim gradovima, a sada pod izlikom da HGK nema novaca organiziraju se ukupno 3-4 godišnje u samo par gradova u Hrvatskoj.

 

Smatramo da su to dobri projekti, ali da i Hrvatska gospodarska komora treba dati svoj doprinos određenim poticajima za dobivanje oznaka ''Hrvatska kvaliteta'' ili ''Izvorno Hrvatsko'' te pojednostavljivanjem procedure u skladu sa mogućnostima koje nam nalaže Europska unija.

 

To bi doprinijelo prepoznatljivosti (ne samo velikih hrvatskih proizvođača koji imaju sredstva i mogu platiti sadašnje troškove dobivanja oznake) nego i onih malih proizvođača od poljoprivrednih proizvođača do malih kreativnih industrija dizajna, arhitekture i umjetnosti, a koji si samostalno ne mogu isto financijski priuštiti i omogućiti.

 

mr.sc. Slavica Jelinić

gradska vijećnica HDSSB i

predsjednica HDSSB Vukovar

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hgk, proizvodi, kupujmo hrvatsko