Hrvatska

GRABAR - KITAROVIĆ: Od nove Vlade očekujem da prioritet da oživljavanju otoka

uputila sam Vladi prijedlog 13 mjera za revitalizaciju otoka. Nije se uspjelo učiniti mnogo, ali novi izbori su tu, i očekujem da oživljavanju otoka bude dan prioritet.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u petak na otoku Hvaru kako od nove Vlade, koja će se formirati nakon nedjeljnih parlamentarnih izbora, očekuje da prioritet da oživljavanju otoka, rekavši da je aktualnoj Vladi predložila 13 mjera za revitalizaciju hrvatskih otoka.

 

 "Motivirana željom da održivi razvoj hrvatskih otoka napokon postane jedno od najvažnijih razvojnih pitanja Republike Hrvatske, uputila sam Vladi prijedlog 13 mjera za revitalizaciju otoka. Nije se uspjelo učiniti mnogo, ali novi izbori su tu, nova će vlada uskoro preuzeti odgovornost za državu i očekujem da oživljavanju otoka bude dan prioritet", rekla je predsjednica u Starom Gradu na otoku Hvaru, na otvaranju Festivala mora i mornara "Dani u Vali". Taj je festival upriličen u sklopu središnje proslave 2.400 godina postojanja Starog grada, koja će se održati od 7. do 11. rujna, s koje je predsjednica pokroviteljica.

 

Od nove Vlade očekuje i da kod donošenja gospodarskih i demografskih mjera uzme u obzir posebnosti otočnog života. "Rješenja za život na otoku ima ne samo kod otočana, nego i kod mladih iz drugih dijelova Hrvatske koji upravo na otocima žele graditi svoju budućnost. Moramo im to omogućiti, prije svega poboljšanjem i pojeftinjenjem prometnih veza, te infrastrukturnim zahvatima koji će omogućiti standard života istovjetan onome u najrazvijenijim dijelovima naše domovine", istaknula je Grabar Kitarović.

 

 Na taj će način, dodala je, otočani moći ostvariti svoju najveću ulogu - čuvanje kulturne i prirodne baštine. "Vas treba slušati kako bi se život naših otoka očuvao i unaprjeđivao, kao što se ovdje (u Starom Gradu) čuva već 24 stoljeća", poručila je.

 

 Na "Danima u Vali" izloženo je 60-ak tradicijskih plovila iz svih dijelova hrvatskog Jadrana, a predsjednica je tu manifestacija nazvala istinskom feštom tradicijskih brodova Jadrana i Mediterana. Podsjetila je kako prvi spomen Starog Grada seže do 384. godine prije Krista, zbog čega taj grad mnogi često zovu "Aristotelovim vršnjakom" u spomen velikom grčkom filozofu.

 

 "Davni Grčki doseljenici s otoka Pharosa zbližili su zauvijek dva otoka i dvije povijesti", kazala je Grabar Kitarović govoreći o dolasku Grka s otoka Pharosa  prije 2.400 godina na otok Hvar, u sadašnji Stari Grad, kada otok Hvar postaje simbolom "kontinuiranog kulturnog i uljudbenog razvoja hrvatske obale Jadrana." Dolaskom u Stari Grad i na Hvar Hrvati su, rekla je, vrlo brzo prihvatili i dalje razvijali visoka dostignuća starosjedilaca. "U 12. stoljeću postat će Stari Grad, a potom i Grad Hvar s cijelom biskupijom, a sljedećih desetljeća i stoljeća iznjedrit će ovaj otok niz kulturnih velikana, koji su svojim radom zadužili i obilježili hvarski i hrvatski kulturni, vjerski, znanstveni, gospodarski i politički život", izjavila je predsjednica, čestitajući Starom Gradu 2.400 godina postojanja.

 

 Obišla je renesansni dvorac "Petar Hektorović" iz 16. stoljeća na prostoru rodne kuće tog slavnog pjesnika, kao i hrvatski školski brod "Kraljica mora" usidren u Vali u Starom Gradu, a za vrijeme njezina boravka uprizoreno je ispaljivanje plotuna iz tradicijskog topa, koje je obavio zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Predrad Stipanović

 

 Gradonačelnik Starog Grada VInko Maroević naveo je kako je bogata povijest grada poticaj razvoju turizma i stvaranju perspektiva za ostanak mladih na otoku, dok je župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja najavio kako će županija nastaviti pomagati razvoju Hvara.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

otoci, predsjednica, hvar