Komentari

'BITNE STVARI': Da li su u politici opet u bitni ljudi?

Prva, a najvažnija stvar koju nam pokazuju rezultati izbora je, kako izgleda da opet u politici postaju bitni ljudi.

Piše: Darko Marinac

Značajna relativna pobjeda HDZ-a, na plećima njenog predsjednika Andreja Plenkovića kako reče jedan prijatelj i uvaženi doktor Pavo Kostopeč, pokazuje najmanje dvije stvari. Prva, a najvažnija stvar koju nam pokazuju rezultati izbora je, kako izgleda da opet u politici postaju bitni ljudi. Ova činjenica ohrabruje i sigurno će pozitivno djelovati na politički sustav. Koji je na aparatima što bi rekli u bolnici, što između ostalog pokazuje i niska izlaznost građana na izbore.

 

Ovaj puta Hrvatska demokratska zajednica, ponudila je najkvalitetnije liste do sada u svim izbornim jedinicama. Istina nađe se tu još tu i tamo osoba koje tu više ne bi trebali pripadati, no politika se definira i kao umijeće mogućeg. Nekada su se liste sastavljale, ovisno o javno nedokučivim interesima.  Novi predsjednik HDZ-a, sigurno je svjestan kako mora mijenjati  stranku, čitaj ljude. Kako su izbori bili pred vratima, on  je ispravno upotrijebio moć predsjednika stranke u oblikovanju izbornih lista, on je morao početi krojiti stranku izbornim listama baš kao i iskusna krojačica,  koja kroji direktno na platnu. Oboje može biti riskantno, ali je uvjetovano nedostatkom vremena.

 

Unatoč tome što je Milanović prema većini stručnjaka u debatama djelovao pripremljenije i uz činjenicu kako je on bio premijer, Plenković je komunikacijom promjena u najvećoj hrvatskoj političkoj stranci, što je samo po sebi govori da je nešto ostvarivo, prvenstveno kroz izborne liste, savršeno komunicirao promjene u stranci, koje izvjesno mogu pobuditi  promjene u državi, ali i u društvu ili obrnuto. 

 

Ovdje još imamo i još jednu novu pojavu u našim političkim strankama. Dolaskom Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a, politički tajnik HDZ-a postao je Davor Ivo Stier, koji je na jedan način esejom  o integriranom društvu, stvorio svojevrsno praskozorje promjena u HDZ-u. Oni na jedan način djeluju integrirano zbrajajući se i to čini novinu u Hrvatskoj politici, da predsjednik stranke drži uz sebe sjajno obrazovanog čovjeka, koji je uz to i idejni motor stranke. Tu on na jedan način podsjeća na Tuđmana, koji je djelovao uključujuće i svako malo mogao je u javnost izbaciti novog kvalitetnog čovjeka.

 

Drugu bitnu stvar koju moraju uočiti politički akteri je činjenica kako je MOST uglavnom zadržao svoje birače, kao i rast koalicije Živog zida. Ove činjenice najvećim su dijelom rezultat toga što su ove dvije političke grupacije nametale i s manjim ili većim uspjehom komunicirale bitne političke teme, a u ovoj kampanji, nedostajalo je političkih tema. Na prošlim predsjedničkim izborima Sinčić je poslije predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, svojevrsni pobjednik, jer je od problema deložacija napravio političko pitanje. Zahtjevi MOST-a, dominantnim političkim akterima su politički zahtjevi. Glavni politički akteri imali su premalo političkih tema, ohrabruje jedino to što je HDZ najavio kako se više neće moći ovršiti jedina nekretnina u kojoj se stanuje tj. dom. Problem financijske blokade nije se u ovoj kampanji premetnuo u vidljivu političku temu.

 

Ipak treba reći kako je ova kampanja bila korak naprijed u kakvoći hrvatskog političkog sustava. Iako nisu dominirale bitne političke teme, pokazalo se da kvalitetne izborne liste mogu bitno poboljšati izborni rezultat, što daje garancije da su promjene koje trebamo i ostvarljive. Jednostavno trebamo se nadati kako će novi ljudi pobuditi nove politike i promjene.

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hdz, kampanja, izbori