Hrvatska

NIJE KATASTROFA: Jovanović: Nismo zadovoljni rezultatom u 8. izbornoj jedinici

Jovanović je na konferenciji za novinare ustvrdio da je osvojeni postotak glasova Narodne koalicije i Koalicije IDS-a i PGS-a, jednak ili nešto veći u odnosu na prethodna dva ciklusa parlamentarnih izbora.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Član predsjedništva SDP-a i izborni koordinator za 8. izbornu jedinicu Željko Jovanović izjavio je u četvrtak kako nisu zadovoljni izbornim rezultatom na razini Hrvatske i u toj izbornoj jedinici, no da nisu u pravu oni koji tvrde da je u 8. izbornoj jedinici postignut katastrofalno loš rezultat jer tamo i dalje stoluje ljevica, liberalizam i socijaldemokracija.

Jovanović je na konferenciji za novinare ustvrdio da je osvojeni postotak glasova Narodne koalicije i Koalicije IDS-a i PGS-a, koje je nazvao prirodnim partnerima SDP-a, jednak ili nešto veći u odnosu na prethodna dva ciklusa parlamentarnih izbora.

Rekao je kako su razočarani malim odazivom birača te se ispričao građanima koji nisu izašli na izbore "jer nisu doživjeli poticaj da izađu". Za malu izlaznost okrivio je "tajno snimane, nespretne poruke koje su u medijima potencirane i izvlačene iz konteksta".

Kazao je da mu je žao što birači nisu kaznili HDZ koji je "kažnjavao Rijeku potezima i porukama" ka što su slučaj EDIT-a, napadi na riječki HNK i usporavanje svih projekata na tom području.

Onima koji govore o potrebi njegove ostavke zbog lošega izbornog rezultata odgovorio je kako je socijaldemokracija u osmoj izbornoj jedinici jača nego ikada te da mogu biti ponosni na ostvareni rezultat. Broj osvojenih preferencijalnih glasova bit će mu, kazao je, poticaj za daljnji bolji rad i kandidaturu za visoke stranačke funkcije.

Član predsjedništva SDP-a Peđa Grbin rekao je kako će SDP u oporbi biti oštar i žestok od prvoga dana ali smatra kako stranka mora pronaći način kako prestati "gaditi politiku građanima".

Komentirajući trenutnu situaciju u SDP-u i zahtjeve za smjenom čelnih osoba, Grbin je rekao kako SDP ulazi u redovni postupak unutarstranačkih izbora na kojem će svi koji se kandidiraju provjeriti da li ih stranka podržava.

Na sljedećoj sjednici Glavnog odbora prestaje mandat članovima tog tijela kao i Predsjedništvu stranke, čija bi ostavka u ovom trenutku bila bezobrazan čin prema članstvu zbog otežavanja izbornog procesa, ocijenio je Grbin.

Govoreći o mogućim kandidaturama za predsjednika stranke, Grbin kaže kako je procijenio da nije osoba koja može obavljati tu funkciju jer ne ispunjava sve potrebne kriterije, a među dosad istaknutim kandidatima podržava Ranka Ostojića.

Jovanović je pak, ne želeći izrijekom reći tko ima njegovu potporu, zaključio kako se "jedan kandidat sam isključio, jer SDP ne može voditi vikend političar iz Bruxellesa".

Upitan da komentira izjave Slavka Linića, koji je optužio vodstvo riječkog SDP-a i njegova predsjednika Vojka Obersnela za izostanak snažnije podrške Zlatku Komadini tijekom prošlih izbora za predsjednika SDP-a te zbog toga što nije snažnije  reagirao na izjave Zorana Milanovića, poput one o pozdravu "za dom spremni", Jovanović je odgovorio kako "moli umirovljene političare koji politički više ništa ne znače, da nas poštede svojih analiza i uživaju u umirovljeničkim danima".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PEĐA GRBIN, IDS, SDP, ŽELJKO JOVANOVIĆ