Hrvatska

SPREMNI ZA SURADNJU: Radin: U petak programska platforma manjinaca o mogućem sporazumu s budućom vladom

O pojedinostima programa Radin ne želi govoriti sve dok ga ne vide potencijalni sugovornici, odnosno članovi buduće vlade.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Saborski zastupnici nacionalnih manjina usuglasili su glavninu programske platforme za mogući sporazum s budućom vladom, a program bi u petak trebao biti dovršen, potvrdio je u četvrtak zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin.

Nakon drugog sastanka osam manjinskih zastupnika izabranih na nedjeljnim prijevremenim parlamentarnim izborima, Radin je Hini izjavio kako se njihov program temelji na onom koji su predali i u mandatu prošle Vlade, a koji, koliko zna, uopće nije bio razmatran. "Ne znam je li uopće bio i pročitan", kazao je i dodao kako je taj program sada samo dorađen.

"Gotovo je 90 posto i sutra ujutro ćemo ga završiti", rekao je, izvijestivši da će manjinski zastupnici svoj program dati na razmatranje vjerojatnom mandataru za sastavljanje nove vlade.

Osim zajedničkog dijela za sve manjine zastupljene u Saboru, program će sadržavati i specifične dijelove za svaku od njih i sve to zajedno bit će jedna cjelina koja bi, navodi, trebala biti dio vladinog programa.

O pojedinostima programa Radin ne želi govoriti sve dok ga ne vide potencijalni sugovornici, odnosno članovi buduće vlade.

U programu, kaže, nema ništa spektakularnog. "Radi se o pravima koja imamo, koja proizlaze iz Ustava i Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, i pravima koja još trebamo ostvariti. Uvijek se kaže 'nitko neće dirati prava nacionalnih manjina', a ovim programom obrazlažemo koja su to prava za koja mislimo da se trebaju ostvariti, odnosno da se ne trebaju dirati", rekao je Radin.

Vidjet ćemo koliko će taj dokument biti prihvaćen i to je osnova svega, zaključio je.

Sastanku je nazočilo svih osam manjinskih zastupnika - uz Radina i Ermina Lekaj Prljaskaj, Milorad Pupovac, Mile Horvat, Boris Milošević, Robert Jankovics, Vladimir Bilek i Veljko Kajtazi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PLENKOVIĆ, SDSS, HDZ, FURIO RADIN, PUPOVAC