Regija

BOKA KOTORSKA: Hrvatska stranka na izbore u Crnoj Gori ide samostalno

Čelništvo stranke odlučilo je da nositelj liste bude Adrijan Vuksanović koji je na svom predstavljanju kazao da hrvatska manjina čini most suradnje između Hrvatske i Crne Gore.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatska građanska inicijativa (HGI) nastupit će na predstojećim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori samostalno sa sloganom “Hrvatsko srce za Crnu Goru”, priopćeno je u petak.
 
Čelništvo stranke odlučilo je da nositelj liste bude Adrijan Vuksanović koji je na svom predstavljanju kazao da hrvatska manjina čini most suradnje između Hrvatske i Crne Gore, koja je do sada bila na zavidnoj razini.

On će se zalagati da sigurnost građana bude na prvom mjestu kako bi se stvorili preduvjeti za ukupan razvoj Boke kotorske i cijele Crne Gore.

„Zato će HGI inicirati reorganizaciju, modernizaciju i kadrovsko jačanje svih sigurnosnih struktura, jer postojeći sustav nije dovoljno učinkovit“, poručio je Vuksanović na konferenciji za novinare.

On drži da odgovorne dužnosti u sustavu sigurnosti moraju obavljati profesionalci odani građanima i državi Crnoj Gori.

„Inzistirat ćemo na razvoju poduzetništva, koji će dodatno pojačati mjere politike zapošljavanja, osobito u odnosu na mlade. Zahtijevat ćemo jasnu politiku o zaradama i doprinosima za sve zaposlene“, rekao je Vuksanović.
Prema njegovim riječima HGI je pripremila prijedlog za izmjenu postojećeg zakona o lukama, koji će omogućiti da država i općine raspolažu svojom obalom i morem.

HGI će, također, inzistirati na dugoročnoj koncesiji za luku Kotor, koja je preduvjet za ulaganja u lučku infrastrukturu.

HGI će se  založiti, kako je naglasio Vuksanović, na efikasnijem i neselektivnom povraćaju ili pravičnoj nadoknadi nezakonito oduzete imovine.


Vuksanović je istaknuo da i pored usvojenog zakona o restituciji, veliki broj Hrvata u Boki kotorskoj, kao i građana drugih nacionalnosti u Crnoj Gori ne može ostvariti svoja prava.


Predsjednica HGI, Marija Vučinović podsjetila je da je HGI stranka koja se još 2002., kada je i osnovana, zalagala za obnovu neovisnosti države Crne Gore, kao i za njezin ulazak u EU i NATO.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HRVATSKA GRAĐANSKA INICIJATIVA, HRVATSKA, CRNA GORA, BOKA KOTORSKA, BOKELJI