Regija

RADOST ZA HRVATE BOKE KOTORSKE: Kotorska biskupija obilježila 850 godina posvete katedrale svetog Tripuna

Središnje euharistijsko slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup i kardinal Josip Bozanić.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Kotorska biskupija obilježila je u subotu 850 godina posvete katedrale svetog Tripuna, najvažnijieg spomenika srednjovjekovnog Kotora.

Svečana proslava je počela pred katedralom "kolom svetog Tripuna", koje je tradicionalno izvela Bokeljska mornarica, u nazočnosti Bratovštine Bokeljske mornarice 809 Zagreb, velikog broja uzvanika, vjernika, hodočasnika iz regije i turista koji su zatekli u Kotoru.

Pročitano je pozdravno pismo koje je uputio papa Franjo vjernicima, svećenicima, redovnicama i redovnicima kao i puku Kotorske biskupije u ovoj povijesnoj prigodi.

Središnje euharistijsko slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup i kardinal Josip Bozanić.

Kardinal Bozanić istaknuo je u svojoj propovijedi da katedrala svetog Tripuna "svjedoči o postojanosti vjere i crkve na ovim prostorima".

"Točno se zna datum posvete katedrale, to je bio važan događaj, imamo materijalne dokaza a narod ga je pamtio i prenosio do danas. To govori o vjeri ovog naroda, katoličkoj pripadnosti, vjeri i kulturi i to je baština koja obvezuje. Mi smo svi ponosni na tu baštinu. Ona obvezuje sve Bokelje ovde u Boki i diljem svijeta", kazao je u izjavi za Hinu kardinal Bozanić nakon euharistijskog slavlja.

Kotorski biskup mons. Ilija Janjić istaknuo je povijesni kontinuitet i važnost katedrale svetog Tripuna o čijoj postojanosti i posveti govore originalni dokumenti.

"Dan njezine posvete, 19. lipnja 1166., zapravo je i dan završetka njene izgradnje koja je započela 1124. godine. O tome svjedoči primarni izvor u diplomi na pergamentu koju je sastavio kotorski biskup Maio, koji je bio glavni posvetitelj", kazao je mons. Janjić.

Original ovog dokumenta danas se čuva u arhivu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Dokument je pisan latinskim jezikom, karolinškom goticom. Osim ovog ključnog dokumenta za datiranje kotorske katedrale sačuvan je i obrednik prema kojemu je bila obavljena posveta katedrale. On se čuva u Sankt Peterburgu, a datiran je s 1090. godinom te je pripadao kotorskom biskupu Grimoaldu. Na njega je 1983. godine skrenuo pažnju znanstvene javnosti kanadski znanstvenik Richard Francis Gyug (The Lectionary and Pontifical of Kotor).

Kotorska katedrala svetog Tripuna svojom drevnošću i pokretnim umjetničkim fondom kojega čine predmeti nastali u vremenskom rasponu od IV. do XX. stoljeća predstavlja najvažniji i najviše istraživani spomenik sakralne arhitekture na tlu današnje Crne Gore.

Prigodom obilježavanja 850 godina posvete katedrale svetog Tripuna, Kotorska biskupija je izdala tri identične medalje, izrađene od bronce, srebra i pozlaćenog srebra. Medalje su rad prof. Damira Mataušića, akademskog kipara iz Zagreba.

Mediji u Crnoj Gori ovoj proslavi dali su veliki publicitet, tako da je državna Radio Televizija Crne Gore (RTCG) izravno prenosila središnje euharistijsko slavlje iz Kotora.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

boka kotorska, hrvati crne gore, kotorska biskupija, crna gora, kotor