Komentari

PREOKRET: HDZ može sastaviti Vladu i bez MOST-a!

U HDZ-u su nas uvjeravali da bez obzira na ovakve kalkulacije i dalje ostaju u pregovorima s MOST-om koji je za njih i dalje glavni partner.

Piše: Hrvoje Tolib

HDZ ima dovoljan glasova za sastavljane Vlade i bez potpore Mosta. Naime nakon što je predsjednik HSS-a Krešo Beljak izjavio kako će njegovih pet zastupnika podržati Vladu Andreja Plenkovića u Saboru iako će ostati u oporbi postizborna križaljka poprima zanimljive obrise.

 

HDZ ima 61 zastupnika, pridodamo li tome pet zastupnika HSS-a, dva Bandićeva zastupnika i osam manjinaca dolazimo do potrebnih 76 ruku u Saboru. U rezervi i dalje ostaje jedan glas generala Glasnovića, koji bi najvjerojatnije podržao HDZ.

 

Ovakav rasplet osigurava HDZ-u miran nastavak pregovora s MOST-om, pa i mogućnost da se odluči za manjinsku Vladu. U HDZ-u su nas večeras uvjeravali da bez obzira na ovakve kalkulacije i dalje ostaju u pregovorima s MOST-om koji je za njih i dalje glavni partner.

 

Uzbuđenja nema ni u MOST-u, koji najavljuju daljnje pregovore s HDZ-om oko stabilne saborske većine. Pitanje je što bi se dogodilo kada bi HDZ prekinuo razgovore s MOST-om i uz podršku HSS-a, Bandića i manjinaca sastavio novu Vladu.

 

Kao prvo, Plenkovićeva Vlada bila bi izložena potencijalnim ucjenama i ustupcima koje bi morala činiti podupirateljima u Saboru, bilo da se radi o gore spomenutim strankama ili HNS-u i IDS-u. Kao drugo, MOST bi odlaskom u oporbu moga profitirati upravo kod HDZ-ova biračkoga tijela gradeći svoju priču na napadima na Plenkovića da je većinu stvorio s dojučerašnjim žestokim protivnicima iz HSS-a, HNS-a pa i ucjenama pojedinih manjinskih zastupnika. Sljedeći parlamentarni izbori, tako bi za HDZ postali vrlo rizični, dok bi MOST mogao iz njih izaći značajno ojačan.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hdz, most, hss, pregovori