Energetika

GOING UP, GOING DOWN: Štrajk u Norveškoj i pad zaliha u SAD-u podigli cijene nafte prema 47 dolara

Naftna tržišta poduprlo je tjedno izvješće Američkog instituta za naftu (API), koje je iznenadilo podatkom o padu američkih komercijalnih zaliha za 7,5 milijuna barela, dvostruko većim no što su analitičari očekivali.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Cijene nafte približile su se u srijedu na međunarodnim tržištima razini od 47 dolara, poduprte iznenađujuće velikim padom zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Državama i štrajkom norveških radnika koji prijeti smanjenjem proizvodnje iz Sjevernog mora.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 90 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 46,78 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 95 centi višoj  cijeni, od 45 dolara.

Naftna tržišta poduprlo je tjedno izvješće Američkog instituta za naftu (API), koje je iznenadilo podatkom o padu američkih komercijalnih zaliha za 7,5 milijuna barela, dvostruko većim no što su analitičari očekivali.

"Nafta trenutno ima vlastite prilično pozitivne pokretače. Jučer objavljen neočekivani podatak o padu zaliha logično otvara pitanje hoćemo li isto vidjeti i danas u službenom izvješću (američke vlade)", objašnjava Jasper Lawler iz CMC Marketsa.

Dodatno cijene nafte podupire i štrajk radnika u Norveškoj, koji bi mogao ugroziti proizvodnju u najvećoj proizvodnoj regiji u zapadnoj Europi.

Analitičari ipak ističu oprez na tržištu uoči današnje objave odluke američke središnje banke o ključnim kamatnim stopama. Ekonomisti ne očekuju promjene u visini kamatnih stopa ali bilo kakva Fedova naznaka o gospodarskim izgledima mogla bi utjecati na dolar a time i na cijene nafte.

„Srijeda je postala važan dan za trgovce naftom, zbog objave Feda i zbog izvješća vlade o zalihama sirove nafte. Ukoliko podaci američke vlade potvrde neočekivani pad zaliha iz API-jeva izvješća, a iz Feda objave rast kamatnih stopa, cijene nafte mogle bi početi rasti nakon nekoliko teških tjedana“, tumače iz singapurske brokerske kuće Oanda.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 41,55 dolara, što znači da je pala 54 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NAFTA CIJENE, NAFTA, OPEC