Hrvatska

KRITIKA NAJBOGATIJE DRŽAVE EUROPE: Njemačka mora poticati unutarnju potražnju, poručuje dužnosnik ECB-a

Što se pak tiče Francuske, najviše zabrinjava tržište rada, zbog kojeg se u toj zemlji posluje teže nego u drugim sličnim zemljama, primjećuje Praet. Korak u pravom smjeru bile bi reforme zakona o radu, smatra on.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Njemačka bi trebala pokrenuti strukturne reforme kako bi razvila unutarnje tržište jer dobra vremena neće trajati vječno i zemlja će se u budućnosti suočiti sa značajnim izazovima u industriji, poručio je dužnosnik Europske središnje banke (ECB) Peter Praet.

"Što se tiče Njemačke, ta zemlja mora sama odlučiti kako želi razvijati svoje unutarnje tržište - podizanjem plaća, povećanjem ulaganja ili smanjenjem poreza", kazao je član izvršnog odbora i glavni ekonomist ECB-a u razgovoru za francuski dnevni list L'Opinion.

ECB je tekst razgovora objavio u utorak na svojim internetskim stranicama.

Praet je posebno istaknuo potrebu za strukturnim reformama u pojedinim sektorima njemačke privrede, poput onog usluga.

"Jako dobro okruženje nudi jedinstvenu priliku koja neće nužno biti na raspolaganju kroz dulje vremensko razdoblje budući da će se Njemačka u idućim godinama suočiti s velikim industrijskim izazovima, primjerice u industriji automobila", pojasnio je dužnosnik ECB-a.

Nazivajući ogromni višak u njemačkoj tekućoj bilanci plaćanja "anomalijom u iznosu gotovo devet posto BDP-a", Praet je upozorio da je rast najvećeg europskog gospodarstva previše oslonjen na vanjsku potražnju. Zemlja istodobno ima fiskalnog prostora za razvoj unutarnje potražnje, naglasio je.

Što se pak tiče Francuske, najviše zabrinjava tržište rada, zbog kojeg se u toj zemlji posluje teže nego u drugim sličnim zemljama, primjećuje Praet. Korak u pravom smjeru bile bi reforme zakona o radu, smatra on.

Nadalje, za zemlje poput Francuske ključan je održivi javni dug i kvaliteta javnih financija, naglasio je.

Potvrdio je da će ECB nastaviti kupovati imovinu u vrijednosti 80 milijardi eura mjesečno do kraja ožujka iduće godine a po potrebi i dulje, sve dok se inflacija ponovo ne popne na zacrtanih nešto ispod dva posto.

Pozvao je banke u eurozoni da se unatoč teškoćama prilagode okruženju negativnih kamatnih stopa, pozivajući ih također da temeljito preispitaju modele poslovanja. "Trebali bismo također imati na umu da problem značajnim dijelom proizlazi iz nekontroliranog financijskog sustava koji je izgubio kompas", upozorio je.

Komentirajući bojazni da će negativne kamatne stope ostati na snazi jako dugo, Praet je odgovorio da "ne bismo trebali biti previše pesimistični".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

njemačka ekonomija, njemačka, ecb