Energetika

Snažan pad zaliha u SAD-u i slabiji dolar poduprli cijene nafte

Slabiji dolar čini robu sa cijenama izraženima u toj valuti jeftinijom za imatelje drugih valuta, što potiče potražnju.

Piše: PolitikaPlus

Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 47 dolara, poduprte slabijim dolarom i neočekivano velikim padom zaliha u Sjedinjenim Državama.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 38 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 47,21 dolar. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 41 cent višoj cijeni, od 45,75 dolara.

Američka vlada u srijedu je izvijestila da su zalihe sirove nafte u prošlom tjednu smanjene za 6,2 milijuna barela. Pad spada među najveće u proteklih godinu dana i zajedno sa slabijim dolarom, povezanim s izgledima za blažu američku monetarnu politiku, zasjenio je vijest o rastu ruske proizvodnje na novu rekordnu razinu, iznad 11 milijuna barela dnevno u ovome tjednu.

"Može se reći da je rast cijena iz tih razloga u neku ruku opravdan. Opravdan je i zbog predstojećeg neformalnog susreta Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC). Logično je da nekoliko dana uoči tog sastanka krene val kupnji a jučer objavljeni podataka o padu zaliha osigurao je savršeno opravdanje", tumači Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

Slabiji dolar čini robu sa cijenama izraženima u toj valuti jeftinijom za imatelje drugih valuta, što potiče potražnju.

U sljedećem tjednu najveći svjetski proizvođači okupit će se u Alžiru kako bi razmotrili mjere stabilizacije tržišta nafte, uključujući možda i zamrzavanje razine proizvodnje, koja je u zemljama poput Rusije i Saudijske Arabije na rekordnoj razini ili blizu nje.

Analitičari smatraju da šanse za realizaciju eventualnog dogovora nisu velike a ukoliko sporazum i bude realiziran, pitanje je hoće li to biti dovoljno da se riješi problem prekomjerne opskrbe.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 42,54 dolara, što znači da je porasla 99 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

OPEC, SAD, NAFTA, EURO, DOLARI