Hrvatska

NADBISKUP BARIŠIĆ: Obilježeni smo mentalitetom individualizma i sebičnosti, treba nam kultura milosrđa

Svi mi govorimo kako u ovom vremenu trebaju promjene, nove metode i novi izričaju. Pitam i sebe i vas koliko je to prepoznatljivo.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na temu "Kultura milosrđa" u Splitu su u petak počeli 32. redovnički dani u organizaciji Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica, a u svojoj pozdravnoj riječi nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić poručio je kako samostani trebaju biti duhovni centri u kojima stvara kultura milosrđa, nasuprot mentalitetu individualizma i sebičnosti.

 

 "Neka naši samostani budu prepoznatljivi duhovni centri", rekao je nadbiskup Barišić i dodao kako kod ljudi u Hrvatskoj primjećuje da su obilježeni mentalitetom individualizma i sebičnosti, zbog čega se zauzeo za stvaranje kulture milosrđa.

 "U Hrvatskoj ima puno redovničkih zajednica i potrebno je da te zajednice budu svjedočanstvo zajedništva", istaknuo je te upozorio kako "smo svi mi sinovi i kćeri tehnike", odnosno mobitela i kompjutora, pa se postavlja pitanje "kako nadići ovu tehniku s duhovnošću". "Svi mi govorimo kako u ovom vremenu trebaju promjene, nove metode i novi izričaju. Pitam i sebe i vas koliko je to prepoznatljivo. Svi mi nosimo svoju ljudskost s vrlinama i manama, ali moguće je da nas milosrđe Božje učini više ljudskijima i humanijima", poručio je Barišić i naglasio kako je milosrđe "srce evanđelja".

Predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica fra Jure Šarčević rekao je kako je milosrđe "temelj na kojem počiva Crkva". "Cjelokupno njeno pastoralno djelovanje moralo bi biti obavijeno nježnošću koju pokazuje prema vjernicima. Ništa u njezinu navještenju i svjedočenju svijetu ne bi smjelo biti lišeno milosrđa", kazao je fra Šarčević, pozivajući se na poruke pape Franje o milosrđu. Po njegovim riječima, prava vjerodostojnost Crkve očituje se u tomu kako ona pokazuje milosrdnu i suosjećajnu ljubav.

 Profesor zagrebačkog Filozofskog fakulteta Družbe Isusove Nikola Stanković održao je iscrpno predavanje na temu "Kultura milosrđa u samostanu", u kojem je istaknuo kako je zadaća redovnika oplemenjivati svijet i liječiti grješne rane ovoga svijeta. "Samostan mora postati milosrdna škola, jer bez milosrđa se u samostanu nemilosrdno trati vrijeme", rekao je.

 Po njegovim riječima, svaki kršćanin treba biti spreman opravdati misao bližnjega, a ne osuditi je, a ako sugovornik krivo misli "neka ga ljubazno ispravi". "Puno se poniznosti traži da bi se misao drugog pomno promotrila, a pogotovu da bi se čovjek upustio u iskreni razgovor i ponizno ispravljanje svoga i tuđeg mišljenja. Prebrzo živimo da bi sebi dopustili luksuz sporo misliti. Pitanje je tko koga vodi, događaji redovnike ili redovnik predviđa što će se dogoditi, jer na neki način redovnici moraju biti meteorolozi duha", naglasio je Stanković.

 Vjernicima je poručio da kontroliraju "maglovitu samodopadnost" te "izvrnu diktaturu u milosrdnu kulturu", rekavši kako se otmjenost duha najbolje pokazuje u trenucima "kada je drugi u bijedi i kad mu milosrdnim djelovanjem pomažemo. Redovnički dani u Splitu trajat će dva dana.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Nadbiskup Barišić, Marin Barišić, Crkva