Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Svjetske burze porasle, kamate Feda nepromijenjene

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica snažno porasle, što se zahvaljuje odluci američke središnje banke da kamate zasad ostaju nepromijenjene

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica snažno porasle, što se zahvaljuje odluci američke središnje banke da kamate zasad ostaju nepromijenjene, a da će ubuduće rasti sporije nego što se prije procjenjivalo.

 

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 0,8 posto, na 18.261 bod, dok je S&P 500 porastao 1,2 posto, na 2.164 boda, a za toliko je skočio i Nasdaq indeks, dosegnuvši 5.305 bodova.

Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se odluci čelnika Feda na redovitoj sjednici da ključne kamate ostaju nepromijenjene.

Doduše, predsjednica Feda Janet Yellen kazala je da se rast američkog gospodarstva čini snažnijim te da će biti potrebno podizanje kamatnih stopa kako bi se spriječilo pregrijavanje ekonomije i jačanje inflacije.

Međutim, sada čelnici Feda procjenjuju da će u idućoj godini kamate trebati povećati u manje navrata nego što su prije očekivali. Smanjili su, također, procjene rasta dugoročnih kamata s 3 na 2,9 posto.

Premda investitori procjenjuju da su šanse za podizanje kamatnih stopa u prosincu veće od 50 posto, pozitivno na tržišta dionica utječu procjene o sporijem povećanju kamata nego što se prije procjenjivalo.

"U mislima svih bila je neka mala sumnja da bi Fed možda mogao podići kamatne stope i sada se to razjasnilo...investitori osjećaju da mogu novac uliti u dionice", ocjenjuje Peter Tuz, predsjednik Uprave Chase Investment Counsela.

Pozitivno su na tržišta utjecale i nove poticajne mjere japanske središnje banke za ubrzanje rasta gospodarstva i inflacije.

Bank of Japan odlučila je, naime, uvesti politiku ciljanja kamatnih stopa na državne obveznice kako bi potaknula rast inflacije, nakon što višegodišnje tiskanje novca nije uspjelo izvući to treće po veličini gospodarstvo iz desetljeća duge stagnacije i deflacije.

"Tržište je dobilo što je željelo. Još jednu dozu podrške središnjih banaka za tržište, nakon odluka američkih i japanskih monetarnih vlasti", kaže Daniel Morris, strateg u tvrtki BNP Paribas Investment Partners.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna znatno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 3,0 posto, na 6.909 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 3,4 posto, na 10.626 bodova, a pariški CAC 3,6 posto, na 4.488 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna oslabio 0,3 posto, na 16.754 boda.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

svjetska tržišta, nasdaq, wall street, fed, dow jones