Znanost

FILOZOFSKI SKUP: Otvoreni jubilarni 25. Dani Frane Petrića

Organizatori skupa su Hrvatsko filozofsko društvo u suradnji s Gradom Cresom. Sudjeluje sedamdesetak znanstvenika iz sedam zemalja. Pokrovitelji su predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske i Primorsko-goranska županija.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Međunarodna znanstveno-kulturna manifestacija Dani Frane Petrića, koja se održava u Cresu 25. jubilarni put, otvoreni su u ponedjeljak a prvo plenarno predavanje izložili su Klaus-Uwe Panther i Linda Louise Thornburg na temu "Kognitivna lingvistika: pogled iznutra i izvana".

Tema ovogodišnjeg filozofskog simpozija, koji završava 28. rujna je "Jezik i spoznaja", nakon kojeg će se do kraja manifestacije, 1. listopada, održati simpozij "Hrvatska filozofija u interakciji i kontekstu".

Kako je u programskoj knjižici naveo predsjednik programskog odbora simpozija "Jezik i spoznaja" Igor Mikecin, tema kojoj je posvećen ovogodišnji simpozij – odnos između jezika i mišljenja, koji uključuje i pitanje o odnosu jezika prema bitku (zbiljnosti, svijetu), oduvijek je bila bitna za filozofiju. Neka od pitanja koja bi ovogodišnji simpozij trebao postaviti i na njih dati odgovore su je li jezik samo sredstvo mišljenja kojim se mišljenje izražava i priopćava, ali o kojem je mišljenje u svojoj biti neovisno, ili je mišljenje neodvojivo od jezika tako da je sve mislivo ujedno i izrecivo, jesu li ime i imenovano biće povezani po naravi ili po dogovoru, dakle očituje li se u jeziku samo biće i sudjeluje li jezik u spoznaji njegove istine, ili je jezik proizvoljan sustav znakova, a govor samo naknadno i izvanjski označuje bića, koja su sama po sebi o jeziku posve neovisna, doprinosi li proučavanje jezika spoznaji onoga što se jezikom izriče ili je takvo proučavanje za spoznaju posve beznačajno, je li ustroj jezika i bitka bića podudaran ili između njih postoji jaz koji se nastoji premostiti proizvoljnim odnosom između jezičnoga znaka i značenja, istaknuo je Mikecin.

Predsjednik programskog odbora simpozija "Hrvatska filozofija u interakciji i kontekstu" Pavo Barišić navodi da je glavna zadaća tog međunarodnog simpozija poticati proučavanje, izlagati rezultate istraživanja i promicati objavljivanje djela iz područja cjelokupne povijesti hrvatske filozofije od prvih početaka do danas. Naglasak je na životu, djelu i recepciji stvaralaštva Frane Petrića. Ovogodišnji simpozij sastoji se od tri tematska skupa: "S Petrićem u žarištu", "Pavao Vuk-Pavlović – povodom 40. obljetnice smrti" te "Hrvatska filozofija u prošlosti i sadašnjosti".

Organizatori skupa su Hrvatsko filozofsko društvo u suradnji s Gradom Cresom. Sudjeluje sedamdesetak znanstvenika iz sedam zemalja. Pokrovitelji su predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske i Primorsko-goranska županija.

Filozof i polihistor Frane Petrić rodio se u Cresu 1528., a umro u Rimu 1597. S deset godina otišao je iz Cresa, a u Italiji i Njemačkoj studirao je filozofiju i matematiku. Predavao je filozofiju na sveučilištima u Ferrari i Rimu.

Ostavio je mnoga pisana djela, među kojima se posebice ističe kapitalno djelo "Nova sveopća filozofija". U njemu izlaže vlastitu originalnu prirodno-filozofijsku sliku svijeta, ugrađujući elemente mnogih različitih struja, mišljenja, filozofsko-teoloških, metafizičkih i znanstvenih spekulacija. Njegove filozofske ideje preuzeli su veliki mislioci kao što su Giordano Bruno, Isaac Newton i Rene Descartes.

Petrić se bavio i muzikologijom, književnom teorijom, teorijom jezika i procesa razumijevanja, fizikom i drugim znanstvenim disciplinama.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HRVATSKO FILOZOFSKO DRUŠTVO, JUBILEJ, FILOZOFIJA, CRES, DANI FRANE PETRIĆA