Hrvatska

SPLIT: Policija upozorava: Maloljetnici ne smiju u noćne izlaske bez pratnje odraslih

Od početka 2016. Centar za socijalnu skrb zaprimio je ukupno 97 prijava Policijske uprave splitsko-dalmatinske čiji su djelatnici nakon 23 sata na gradskim ulicama zatekli djecu mlađu od 16 godina bez pratnje odraslih.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Splitski Centar za socijalnu skrb od početka ove godine zaprimio je gotovo stotinu policijskih prijava zbog maloljetnika mlađih od 16 godina koji su prekršili Obiteljski zakon jer su nakon 23 sata zatečeni na ulici bez pratnje odraslih i dok u Centru smatraju da je kršenje zakona minorno policija upozorava da je među djecom koja su sama zatečena u noćnim satima bilo i onih pod utjecajem alkohola ili droga.

Od početka 2016. Centar za socijalnu skrb zaprimio je ukupno 97 prijava Policijske uprave splitsko-dalmatinske čiji su djelatnici nakon 23 sata na gradskim ulicama zatekli djecu mlađu od 16 godina bez pratnje odraslih. No, čak 35 prijava bilo je u prva dva tjedna nove školske godine, a među njima je bilo i djece koja su otkrivena u ilegalnom korištenju droga ili alkohola.

"Tijekom navedenog perioda u devet slučajeva utvrđena je i sankcionirana prodaja i usluživanja alkoholnih pića maloljetnicima te u tri slučaja prodaja duhanskih proizvoda. U nedozvoljenim noćnim izlascima zatečeno je 35 osoba ispod 16 godina te sedam maloljetnih osoba u ilegalnom korištenju droga. Pet osoba kao mladi vozači zatečeni su pod utjecajem alkohola da upravljaju motornim vozilom", kazala je Hini Antonela Lolić iz splitske policije.

Kako objašnjava Lolić, početkom nove školske godine policija pojačano provodi preventivno-represivne aktivnosti kako bi zaštititli mlade od neprihvatljivih i rizičnih ponašanja, ali i spriječili kaznena djela i prekršaje na štetu maloljetnika. Aktivnosti su provedene na području cijele Policijske uprave samostalno i u suradnji s drugim nadležnim službama planski u dane vikenda, usmjeravanjem na mjesta ili objekte prepoznate kao rizične u lokalnim sredinama. Lolić dodaje, da je cilj aktivnosti uočiti i sankcionirati sve oblike neprihvatljivog ponašanja posebno kršenje zabrane prodaje alkohola i duhanskih proizvoda maloljetnicima.

"Policijski službenici su postupali i po problematici zlouporabe droga, rizičnih ponašanja u prometu, kontrole posjeta kladionicama te posebno u nadzoru noćnih izlazaka maloljetnih osoba nakon 23 sata bez pratnje roditelja ili osobe od povjerenja. Policija će sukladno svojim ovlastima i prioritetima u suradnji sa drugim službama nastavit sa sustavnim aktivnostima. Zajednička je odgovornost u zaštiti mladih kroz isticanje uloge roditelja, posebno u nadzoru noćnih izlazaka, ali i pravnih te fizičkih osoba u djelu poštivanja zakonskih odredbi kojima se štiti zdravlje i sigurnost mladih zabranom prodaje alkohola i duhanskih proizvoda i onemogućavanjem posjećivanja kladionica", zaključila je Lolić.

Brojni roditelji i ne znaju da su temeljem Obiteljskog zakona dužni i odgovorni djetetu mlađem od 16 godina zabraniti noćne izlaske bez svoje pratnje ili pratnje druge odrasle osobe u koju imaju povjerenje, a vrijeme zabrane noćnih izlazaka je od 23 sata do 5 sati ujutro.

Ipak, u splitskom Centru za socijalnu skrb tvrde da razloga za veliku zabrinutost nema jer se u mnogim slučajevima koje im je policija prijavila radilo, primjerice, o djeci koje je policija zatekla nakon 23 sata prilikom povratka s treninga ili rođendana.

"Kad policija u tim slučajevima intervenira prvo pozovu roditelje da dođu u postaju po djecu, zatim napišu službenu bilješku koju onda s podacima dostavljaju Centru za socijalnu skrb, a naša uloga u cijeloj toj prijavi je da pozovemo roditelje i dijete radi uvida u obiteljsku dinamiku s ciljem procjene roditeljskog funkcioniranja i eventualno daljnjeg postupanja iz nadležnosti Centra. Najčešće te prijave budu benigne u smislu da taj cijeli postupak završi savjetovanjem i upozorenjem roditeljima. Vrlo rijetko imamo situaciju da je potrebno poduzimati mjere obiteljsko-pravne zaštite", za Hinu kaže socijalna radnica Ana Bolanča Levačić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SOCIJALNA SKRB, DALMACIJA, SPLIT, Maloljetnici