Turizam

PENEZI, ŠOLDI, PARE: Prihodi od turizma u prvoj polovici godine 2,4 milijarde eura

Samo u drugom tromjesečju ove godine prihodi od turizma su po podacima HNB-a iznosili su 2,05 milijardi eura što je porast od 5,3 posto ili 103 milijuna eura u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Prihodi od turizma u prvoj polovici godine iznosili su 2,4 milijarde eura, što je 6,7 posto ili 153 milijuna eura više nego u istom razdoblju lani, izvijestilo je u ponedjeljak Ministarstvo turizma prenoseći podatke Hrvatske narodne banke (HNB).

Samo u drugom tromjesečju ove godine prihodi od turizma su po podacima HNB-a iznosili su 2,05 milijardi eura što je porast od 5,3 posto ili 103 milijuna eura u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Riječ je o prihodima od stranih turista koje obrađuje HNB, a njihov porast tehnički ministar turizma Anton Kliman smatra pokazateljem sve veće važnosti predsezone za hrvatski turizam.

"Porast prihoda od turizma u prvoj polovici ove godine pokazuje važnost predsezone za turizam, ali i za poticanje cjelokupnog gospodarstvo. To definitivno nije maksimum hrvatskog turizma i upravo zato radimo na projektu turističkih vaučera kako bismo stvorili uvjete za puno bolje rezultate u pred i posezoni na Jadranu i kontinentu tijekom cijele godine što će višestruko pozitivno utjecati na gospodarstvo", ocijenio je Kliman.

Naglašava kako su ove godine u turizmu već početkom rujna nadmašeni fizički rezultati turističkog prometa iz cijele 2015. te stoga očekuje da će ova godina i po prihodima biti rekordna, odnosno da bi mogli nadmašiti 9,5 milijardi eura prihoda od domaćih i stranih turista.

Iz Ministarstva napominju da je udio prihoda od putovanja-turizma u ukupnom BDP-u u prvom polugodištu ove godine iznosio 11,3 posto, što je rast za 0,2 postotnih poena u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je udio prihoda od putovanja-turizma u drugom tromjesečju ove godine iznosio 18,1 posto, što je porast za 0,1 postotni poen.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

anton kliman, ministarstvo turizma, hrvatski turizam, hnb