Zagreb

JEDNO NE ISKLJUČUJE DRUGO: Mikulić: Na Trnjanskoj Savici ima mjesta i za crkvu i za park

Park na Trnjanskoj Savici, prema Mikulićevom saznaju, ima 18.400 četvornih metara, a crkva bi trebala zauzeti oko 4450 četvornih metara tog parka.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) u ponedjeljak je u priopćenju poručio kako na Trnjanskoj Savici ima mjesta i za crkvu i za park, apelirajući na stanovnike tog zagrebačkog naselja da ne budu isključivi jedni prema drugima.

"Kao predsjednik Gradske skupštine Zagreba, ne mogu ne reagirati na posljednje događaje, prosvjede i raspravu koji su se pojavili zbog gradnje crkve blaženog Alojzija Stepinca na Savici. Naime, kao Zagrepčanin, ali i kao praktični vjernik osjetio sam potrebu reagirati na protivljenje gradnji crkve koja je za nas vjernike sveto mjesto i mjesto susreta. No, jednako tako, uvjeren sam da na istoj parceli možemo s nadležnim gradskim uredom naći dovoljno mjesta za uređenje parka, koji je također mjesto okupljanja za brojne Zagrepčane na Trnju", istaknuo je Mikulić.

"Zašto moramo biti tako isključivi jedni prema drugima? Pa na Savici, s obzirom na veličinu te parcele, postoji mjesta i za crkvu i za park", naglašava Mikulić i poručuje kako zbog toga punu podršku daje i vjernicima koji će se večeras u 20 sati okupiti na molitvi na parceli na kojoj bi trebala biti buduća crkva.

Ali, ističe i kako želi pozvati one koji se protive izgradnji crkve, odnosno priželjkuju park, da ustraju u svojem izražavanju potrebe za parkom. "No, uz to moram dodati da nema potrebe da idemo jedni na druge i jedni protiv drugih. Jedno ne isključuje drugo", dodaje. "Gradnja crkve ne isključuje gradnju parka. Ovo je moj javni poziv, apel da zajedno tražimo rješenja koja će unaprijediti zajednički život," rekao je.

Podsjeća da će on kao predsjednik zagrebačke Gradske skupštine uvijek biti korektiv i gradonačelniku Milanu Bandiću i gradskim uredima.  "Ja kao korektiv ću sigurno koordinirati i sa Gradskom upravom i s ljudima na terenu da dođemo do jednog zajedničkog, kvalitetnog rješenja. I uvijek se trebamo truditi pronaći načine da se dvije strane pomire, dakle, da jedna strana ne isključuje drugu", istaknuo je u izjavi za Hinu Mikulić.

Park na Trnjanskoj Savici, prema Mikulićevom saznaju, ima 18.400 četvornih metara, a crkva bi trebala zauzeti oko 4450 četvornih metara tog parka. 

Gradnji crkve u parku na Savici protivi se građanska inicijativa "Čuvamo naš park", koja ističe da crkvu treba graditi na nekoj od obližnjih zapuštenih parcela. Inicijativu su podražali Društvo arhitekata Zagreba, koje ističe da je riječ o glavnom parku na Savici i da bi za gradnju crkve treba naći kvalitetnije urbanističko rješenje navodeći rješenje u Sigetu, te Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata koje poručuje da je nedopustiva graditeljska uzurpacija zelenih površina. Inicijativa je organizirala prosvjed 10. rujna, a na aktualnom satu Gradske skupštine (22. rujna), zastupnik Dominik Etlinger (SDP) najavio je kaznenu prijavu protiv gradonačelnika tvrdeći da se radi o nagodbi u kojoj grad daje svoje zemljište kako bi jedna župa odustala od povrata imovine od vlasnika jedne tvrtke.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Andrija Mikulić, CRKVA, hdz, PARK SAVICA, PARK