Događaji

KOMENTAR DARKA MARINCA: Stari i novi, naši i njihovi

Javni informativni servisi moraju se naučiti novim društveno korisnim ponašanjima. Tako javni servis ne može koristiti svoje informacijske resurse i sposobnosti za javno zagovaranje svojih organizacijskih interesa.

Piše: Darko Marinac

Prije neki dan ispred ulaza u HINU,  organiziran je prosvjed, a povod je bio taj što je sadašnja ravnateljice HINE, dala izvanredni otkaz bivšoj ravnateljici. Razlog izvanrednog otkaza je u činjenici što je bivša ravnateljica dala u javnost informaciju odnosno tekst, koji govori o tome kako supruga bivšeg ministra zdravlja ili zdravstva kako god bilo, duguje pozamašnu sumu novaca Hrvatski zavodu za zdravstveno osiguranje.

Tu je sada osnovno pitanje zašto je informaciju bunkerirala naša nacionalna novinska agencija, a odgovor je, kako je tekst trebao na doradu i kako predizborno vrijeme nije bilo pogodno za objavljivanje. Na prosvjed je došlo malo ljudi to su bili većinom stalni prosvjednici, a što je padalo u oči, je činjenica kako gotovo nije bilo novinara i javnih osoba.

Zašto je ovaj događaj bitan? Ovaj događaj treba sagledati kroz test javnog interesa jer je  to jedan od čistijih primjera razmjernosti ili pretežnosti javnog interesa i samo ga se tako može tumačiti. Istina je kako je tekst, odnosno informacija puštena u javnost pod dvojbenim okolnostima, no ovdje je višestruko važnije pitanje zašto informacija i tekst nije našao put do javnosti. Jasno je kako je za taj tekst postojao interes javnosti, a još važnije i javni interes. I upravo javni interes je ono što ovdje preteže, jer jednostavno javnost mora znati što njeni političari rade ili što u obitelji toleriraju i kako je do duga uopće došlo. Osim toga ovdje se radi i o novcu čiji nedostatak može uskratiti medicinsku uslugu građanima.

Činjenica kako je informacija nečije vlasništvo, ovdje nema odgovarajuću težinu, tj. ne može prevagnuti nad javnim interesom, upravo stoga što se radi o HINI,  svojevrsnom javnom servisu. Također je začuđujuće, to što se o ovome nije oglasio bivši ministar, a ugledni liječnik.

Ovdje je poražavajući aspekt događaja, upravo to kako je izvršena cenzura vođena „testom“ interesnog, političkog ili rekli bi neki ideološkog interesa, koji je javno etički neprihvatljiv. No to nije sve, istina je kako su ideologije nestale, ovdje tj. u nas ideologije nisu razgradile politike kojima se unapređuje društvo i život građana, nego uski ali moćni interesi. Pa tako u nas se više ne može govoriti ni o stranačkim interesima, nego o još gorem.

Javni informativni servisi moraju se naučiti novim društveno korisnim ponašanjima. Tako javni servis ne može koristiti svoje informacijske resurse i sposobnosti za javno zagovaranje svojih organizacijskih interesa, kao što je činio HRT u liku prvenstveno svog VD ravnatelja, ali ne samo njega, u obliku agitiranja protiv sniženju HRT pretplate. Općenito za javne servise nije primjereno niti imati neke zasebne kodekse ili pravilnike, jer novinarski kodeksi već postoje u novinarskom samoregulirajućim strukovnim udrugama, jer ovdje jedino može nedostajati kodeks javnog interesa.

U svemu tome imamo još jedan zabrinjavajući moment, da se Hrvatsko novinarsko društvo još nije oglasilo u slučaju izvanrednog otkaza novinarki, što pokazuje kako ova organizacija novinara ne može zadovoljiti potrebe svih novinara u Hrvatskoj. I posve je u pravu Mladenka Šarić u svom komentaru kada je napisala, kako ovaj slučaj  spada u slučajeve koji razotkrivaju dubinu podijeljenosti hrvatskog društva te dvostruke kriterije i licemjerje koje dominira iza kulisa novinarske profesije.

Sinoć je jedan naprasno bivši sudac imao promociju svoje knjige o svojim putešesvijama kroz naš pravosudni sustav i to iznutra. Za njega je najvažnija činjenica kako je presudio INA-i, kao zagađivaču u Sisku. Kad opet uvijek iznova vidimo ovakvu slabašnost javnog interesa, moramo se zapitati što ne valja u našem obrazovanju ili odgoju, socijalizaciji ili političkoj kulturi, pa stoga trebamo ozbiljno razmišljati o mogućnosti uvođenja pojma javnog interesa u obrazovanje, kroz građanski odgoj ili zasebno. Jer javni interes je upravo ono što neku gomilu čini zajednicom ili društvom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HZMO, SLOBODA INFORMACIJA, HINA, DARKO MARINAC