Hrvatska

HRVATSKI POLITIČARI ZA 25 GODINA NEOVISNOSTI: Nužno je ostvariti gospodarski boljitak

Šeks: Samostalnost i neovisnost imaju puni smisao ako se ostvare i na socijalnom planu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatska je u proteklih 25 godina ostvarila velika postignuća, samostalnost i neovisnost i zemlja je demokratskih vrijednosti, ali je nužno ostvariti i gospodarski boljitak svih hrvatskih građana, sukus je ocjena hrvatskih političara u povodu Dana neovisnosti 8. listopada, izrečenih u petak nakon svečane sjednice Hrvatskoga sabora.

Vladimir Šeks, jedan od tvoraca Ustava RH i bivši predsjednik Sabora te čovjek koji je prije 25 godina pročitao odluku o razdruživanju Hrvatske od bivše SFRJ, kazao je kako je Dan neovisnosti jedan od najblistavijih dana u hrvatskoj povijesti kada je hrvatski narod skinuo jedan mlinski kamen s vrata koji ga je vukao u ponor, dakle "riješio se mrske Jugoslavije".

Proteklih 25 godina, ističe, ostvareni su ogromni koraci Hrvatske, dok su drugi narodi trebali i stoljeće da dosegnu razine koje je dosegla Hrvatska.

Šeks: Samostalnost i neovisnost imaju puni smisao ako se ostvare i na socijalnom planu

"Nismo ispunili sve. Državnost, samostalnost nezavisnost imaju puni smisao ako se ostvare i na socijalnom planu. Sada je na ovoj vladi, a vjerujem u uspjeh vlade na čelu s Andrejom Plenkovićem, vladu HDZ-a i Mosta uz potporu ostalih, da će ostvariti druge strateške ciljeve hrvatske države i naroda. A to je ostvarivanje boljitka za sve hrvatske građane, solidarnost, rad, vrednovanje rada, otvaranje radnih mjesta. To je stvarni sadržaj državnosti i nezavisnosti", poručio je Šeks.

Za najave da će Sabor imati "rotirajućeg" predsjednika, odnosno da će prve dvije godine mandata parlamentom predsjedavati predstavnik Mosta, a druge dvije HDZ-a, rekao je kako su "novum" za Hrvatsku, ali ne i za Europu i vjeruje da će to biti dobro. "To je uvođenje europske prakse, a u hrvatskim odnosima razuman i nužan kompromis. Vjerujem da će to biti dobro", kazao je.

Šeks vjeruje i da su i Most i HDZ "svjesni svoje povijesne odgovornosti". "Više nema nikakvih šansi za nekakve eksperimente. Ova će vlada imati čvrstu i stabilnu potporu i to je najbolji način da se izađe iz jedne stagnacije, iz jedne besperspektive, da se vrati optimizam u Hrvatsku. Vjerujem da će se to i dogoditi", kaže Šeks koji budućem novom predsjedniku Sabora, najvjerojatnije čelniku Mosta Boži Petrovu poručuje da se drži Ustava i Poslovnika Sabora.

Reiner: Neizvedivo je da se nova Vlada potvrdi na konstituirajućoj sjednici Sabora

Predsjednik Sabora Željko Reiner novinarima je kazao kako je zbog poslovničke procedure neizvedivo da se na konstituirajućoj sjednici 9. saziva Sabora, sazvanoj za 14. listopada u 15 sati, potvrdi i Vlada. "Nije realno da će se sve ono što se mora napraviti da bi se izabrala Vlada moglo napraviti, čak ni do ponoći. Vjerujem da će se konstituirati Sabor, a onda se sjednica nastaviti najvjerojatnije u ponedjeljak i odraditi ostali dio posla", rekao je.

Bivši predsjednik Sabora, danas sudac Ustavnoga suda Josip Leko je u povodu Dana neovisnosti istaknuo da se Hrvatska potvrdila kao slobodna zemlja s demokratskim vrijednostima, a nada se i kao zemlja s dobrom prespektivom za sve njene građane.

"Rotiranje" predsjednika Sabora između Mosta i HDZ-a vidi kao demokratsku odliku, a budućem predsjedniku Sabora, kaže, ne bi dijelio savjete. "Ali, znam da bih ja uvijek nastojao da se prepoznaju stajališta klubova, stranaka i zastupnika, štoviše, poticao bih ih da iskažu svoja politička stajališta i narav", dodao je.

Potpredsjednica Sabora i SDP-a Milanka Opačić "rotiranje" čelnih ljudi parlamenta vidi kao "još jedan eksperiment za koji će se vidjeti kako će funkcionirati", a na pitanje hoće li Vlada HDZ-a i Mosta biti stabilna, odgovorila je kako nije vidovita.

"Jesam Milanka, ali nisam vidoviti Milan. Jako je teško znati kuda će sve to ići. Vidjet ćemo. Činjenica je da u Saboru imamo jednu ekipu koja je sklona pretrčavati iz jednog tabora u drugi. Pretrčavanja već sad ima, a bit će ga i u narednom periodu, a tko će kuda ići, vidjet ćemo. Bit će to jedna velika trgovina i bit će zanimljivo vidjeti proračun za 2017. U njemu će se sve iščitati".

Orešković: Nadam se da će nova Vlada biti stabilna, Plenković je pokazao da je spreman na kompromis

Premijer tehničke Vlade Tihomir Orešković izrazio je nadu da će buduća Vlada HDZ-a i Mosta biti stabilna, a za svog vjerojatnog nasljednika, Andreja Plenkovića kaže da je čovjek koji je pokazao da ima iskustva i da je spreman na razgovor i kompromis.

Drži da će suradnja između HDZ-a i Mosta u novoj Vladi biti "bitno drugačija" nego do sada. "Da će biti partneri, što možda mi nismo imali. I da će zajedno provesti reforme koje su ključ za Hrvatsku", kazao je i naglasio nužnost suradnje i povjerenja.

Ministar vanjskih i europskih poslova u tehničkoj Vladi Miro Kovač kaže kako je u 25 godina Hrvatska postala uspješna država sa stabilnom demokracijom, tržišnom ekonomijom, članica EU i NATO-a koja se ekonomski mora bolje razviti, a svoje značajne datume iz povijesti treba obilježavati što vidljivije i učinkovitije. "Više hrvatskih zastava po gradovima i biti ponosni na ono što smo učinili u proteklih 25 godina".

O tome hoće li biti dio nove Vlade Kovač nije htio govoriti, kazavši da o tome odlučuje mandatar, a Isti odgovor na to pitanje daje i ministar branitelja Tomo Medved.

U povodu Dana neovisnosti Medved je kazao kako je na svim hrvatskim građanima da na idealima koji su vodili branitelje izgrade Hrvatsku da bude onakva "kakvu su sanjali naši preci". "Da bude zemlja u kojoj će mladi ostajati i graditi svoju perspektivu, a posebno zemlja u kojoj će na odgovarajući način biti vrednovan Domovinski rat te stradalnici i branitelji", dodao je.

Čelniku HSS-a Kreši Beljaku drago je da su potpisi izabranih zastupnika HSS-a za mandatara Vlade Andreja Plenkovića pomogli i ubrzali formiranje vlasti, a na pitanje hoće li glasovati za tu Vladu u Saboru, odgovorio je: "To ćemo dogovoriti na stranačkim tijelima".

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović za najavu da će se spojiti Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo poduzetništva i obrta kaže da to nije loše. Podsjeća pritom da je do prije nekoliko godina bilo jedno ministarstvo – gospodarstva, rada i poduzetništva, dok su sada tri. "To je prirodno da se objedine, pogotovo ako je istina da će se izdvojiti energetika koja je 60-70 posto ministarstva gospodarstva. Onda je sasvim logično da ministarstvo poduzetništva bude njegov sastavni dio", dodao je.