Hrvatska

ČESTITKA POVODOM DANA NEOVISNOSTI: Orešković: Vjerujem u sigurnu bolju budućnost Hrvatske

Uspjeli smo ostvariti višestoljetni san o slobodnoj i neovisnoj domovini. Zajedništvo i jedinstvo koje smo pokazali prije dvadeset i pet godina potrebno je i danas...

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik tehničke Vlade Tihomir Orešković u petak je hrvatskim građankama i građanima čestitao Dan neovisnosti 8. listopada i poručio da se Hrvatska, nakon što je ostvarila višestoljetni san o neovisnosti i obranila se u Domovinskom ratu, sada okreće ekonomskom razvoju, pri čemu je uvjeren u njezinu bolju budućnost.

 "Uspjeli smo ostvariti višestoljetni san o slobodnoj i neovisnoj domovini. Zajedništvo i jedinstvo koje smo pokazali prije dvadeset i pet godina potrebno je i danas. Snažno se i nedvosmisleno okrećemo budućnosti i ekonomskom razvoju naše domovine koja svoje prednosti i potencijal mora usmjeriti na jačanje gospodarstva i očuvanje financijske stabilnosti. Ova je Vlada, iako kratkotrajna, ostavila kvalitetne temelje za to, ostavila je rast i sve uvjete za dobru godinu pred nama. Vjerujem u sigurnu bolju budućnost Hrvatske", navodi Orešković u čestitki. 

 Za Dan neovisnosti kaže kako je jedan je od najvažnijih datuma u hrvatskoj povijesti, jer su tog 8. listopada 1991. odlukom Sabora o raskidu svih državnopravnih veza RH s bivšom državom postavljeni temelji suverene, samostalne i demokratske Hrvatske.

 "Svoju slobodu i neovisnost obranili smo i učvrstili u Domovinskom ratu. Stoga se s dubokim poštovanjem i zahvalnošću prisjećamo herojstva  naših branitelja, osobito onih koji su za Hrvatsku dali svoje zdravlje i živote. To je žrtva koja nas sve obvezuje da nastavimo graditi pravednu zemlju na vrijednostima demokracije i društvene odgovornosti", poručuje premijer. 

 Naglašava kako Hrvatska dvadeset i petu obljetnicu neovisnosti slavi kao stabilna, moderna i uređena država, ponosna članica Europske unije i NATO-a te ozbiljan i pouzdan partner u međunarodnoj zajednici. 

 "Izazovi s kojima smo danas suočeni bitno su drugačiji. Teška migrantska i izbjeglička kriza koja je pogodila Europu nije zaobišla niti nas. Hrvatska se pokazala kao humana i dobro organizirana država, koja će i dalje davati svoj doprinos pronalasku zajedničkog europskog rješenja", zaključuje Orešković u čestitki.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tihomir orešković, dan neovisnosti