Hrvatska

GORDAN JANDROKOVIĆ: Počinju konzultacije o raspodjeli saborskih Odbora

Naveo je da će se u tom pitanju držati dosadašnjih kvota po kojima se, odražavajući broj zastupnika većine i manjine u parlamentu, definira broj predsjedničkih i potpredsjedničkih mjesta u saborskim odborima.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković potvrdio je u srijedu da će tijekom dana razgovarati o raspodjeli saborskih Odbora, naglasivši kako su napravili konzultacije s Mostom, te će  razgovarati s još nekim saborskim klubovima.

"Razgovarati ćemo oko raspodjele saborskih Odbora. Napravili smo konzultacije s Mostom, a razgovarat ćemo i s još nekim saborskim klubovima. Očekujem da ćemo danas ili tijekom sutrašnjeg dana imati jasan izgled saborskih odbora", izjavio je Jandroković novinarima ispred Središnjice HDZ-a upitan o konzultacijama o sastavu saborskih odbora.

Naveo je da će se u tom pitanju držati dosadašnjih kvota po kojima se, odražavajući broj zastupnika većine i manjine u parlamentu, definira broj predsjedničkih i potpredsjedničkih mjesta u saborskim odborima.

"Očekujem da ćemo u duhu međusobnog uvažavanja riješiti to pitanje", naglasio je Jandroković.

U pripremi konstituirajuće sjednice novog saziva Hrvatskog sabora koja će se održati u petak, 14. listopada, u srijedu bi se, po neslužbenim najavama, trebali sastati glavni tajnici dviju najvećih parlamentarnih stranaka, HDZ-a i SDP-a Gordan Jandroković i Igor Dragovan.

Na novinarski upit hoće li se u petak znati imena novih ministara s obzirom da se u Hrvatskom saboru trebaju odrediti njihove zamjene, Jandroković je rekao da se ta imena tada još neće znati jer će se zastupnici mijenjati s obzirom na nespojivost funkcija.

"U tom trenutku još neće biti poznato koji su ministri jer su neke pozicije nespojive sa zastupničkim mjestom i iz toga se neće moći ništa isčitati", istaknuo je Jandroković. Dodao je kako će imena ministara biti poznata na dan kada bude potvrđena Vlada u Hrvatskom saboru.

Na upit hoće li na odluku mandatara Andreja Plenkovića o izboru budućeg ministra kulture utjecati današnja konferencija za medije dijela braniteljskih udruga koje upozoravaju na navodne nepravilnosti koje je radila kandidatkinja za to ministarsko mjesto Nina Obuljen Koržinek -  ponovio je da o tome odlučuje mandatar.

"Plenković je dobio mandat za sastav Vlade i ima pravo birati svoj tim onako kako misli da je najbolje. Treba odabrati ministre koji će najbolje moći ispunjavati program HDZ-a i Mosta", kazao je Jandroković.      

Kako se doznaje u HDZ-u, mandatar Vlade i predsjednik stranke Andrej Plenković i politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier, danas se nalaze u Bruxellesu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sabor, hdz, saborski odbori, gordan jandroković