Mislav Miholek

PANONSKI VIDICI: Hrvatski sabor između Petrova i Pernara, vlada bez kadrova iz sjeverozapadnih županija

Novoj vladi upečatljivo nedostaje kadrova sa sjeverozapada Hrvatske. U njoj nitko ne predstavlja ni kajkavski Zagreb, ni sve ostale povijesne kajkavske pokrajine, nema tu Zagoraca, Međimuraca, Podravaca, Prigoraca, Gorana.

Piše: Mislav Miholek

Dobili smo novi Sabor. Jedina pozitivna stvar je da više nije depresivan kao zadnjih pet godina, sabornicom se prolijevaju salve smijeha. Anarhisti iz Živog zida živi su, glasni i znaju što rade. S druge strane, mostovci nemaju baš puno pojma kako funkcionira saborski život, iako su skoro godinu dana u saborskim klupama. A tu je i nova vlada.

SDP-ovci, za koje se nekad čini da su u Sabor došli s inventarom, deru po starome. Prilikom rasprave o izglasavanju povjerenja novoj vladi, slušali smo više o tekovima NOB-a, antifašizmu i tko zna o čemu, nego nešto smisleno. Čak je Jelena Lovrić u Jutarnjem listu primijetila da SDP nema mladih birača, već da za njih glasa ostarjelo glasačko tijelo. Za ljevicu u Hrvatskoj svakako ima mjesta, štoviše, potrebna je više nego ikada s obzirom da je desnica na vlasti, ali kao da je SDP odlučio punim gasom otići u provaliju. Ne nazire se nitko s karizmom tko bi mogao preuzeti stranku. S druge strane, ako je Zoran Milanović sustavno uništavao Hrvatsku, zašto ne bi to isto napravio svojoj stranci?

Božo Petrov je žrtva one stare kletve koja glasi: Dabogda dobio ono što si želiš.


Novoj vladi upečatljivo nedostaje kadrova sa sjeverozapada Hrvatske. U njoj nitko ne predstavlja ni kajkavski Zagreb, ni sve ostale povijesne kajkavske pokrajine, nema tu Zagoraca, Međimuraca, Podravaca, Prigoraca, Gorana i svih ostalih kajkavskogovorećih ljudi. Lijevi mediji potiču napade na Pava Barišića, ali Nina Obuljen Koržinek za HDZ-ovo glasačko tijelo je crvena krpa. HDZ igra opasnu igru isključivanjem značajnog dijela hrvatskog političkoga naroda iz igre.

Božo Petrov je žrtva one stare kletve koja glasi: "Dabogda dobio ono što si želiš". Novi predsjednik Sabora omiljena je meta Ivana Pernara i njegove družbe, a SDP-ovi jezici se tek zagrijavaju. Ovaj tjedan nastala je zbrka na odborima jer neki mostovci nisu dobili obavijesti o istima, tj. nisu provjeravali online obavijesti Sabora. Zluradost kojom se oporba, ali i HDZ odnose spram mostovaca su fascinantni. Problem s MOST-om je da njihovim kadrovima nedostaje karizme, ali jednako tako i žena. Sastav MOST-a je blago patrijarhalan, a sad ćemo vidjeti koliko ta stranka stvarno vrijedi i koliko se Božina ekipa može iskoprcati u neprijateljskom okruženju.

Ivan Pernar je sposoban čovjek. Svaki onaj koji negira tu činjenicu ne shvaća političku logiku. Upreli su mnogi dokazivati da Pernarova komunikacija ne štima. Ona sasvim dobro funkcionira za ciljanu publiku. A ta ciljana publika jesu petina stanovništva koje je po svim pokazateljima siromašna, obespravljena i nema nikakve perspektive u hrvatskom društvu. Dr. Reiner i dr. Petrov pripadaju eliti po svom temeljnom liječničkom zvanju. Većina P.R.-ovaca koja najviše napada Pernara i Živi zid žive nadprosječno dobro i nisu u kontaktu s običnim biračima.


Mislim da je svakome onome tko me ikada čitao ili slušao na televiziji bistro da Ivan Pernar i ja se politički nimalo ne slažemo. Vjerujem u liberalnodemokratski poredak baziran na vladavini prava, dok poštovani zastupnik Pernar više vjeruje u neke druge političke oblike u kojima se bezgranično tiska novac. Ja politički gledam na Zapad, on politički gleda prema Moskvi. Za veći dio političkih komentatora i veći dio javnosti Pernar je neshvatljiv. Pernarovi postupci nisu usmjereni većem dijelu javnosti, nego onoj petini koja grca u dugovima i koja je siromašna.


Činjenica je da imamo čak jednu petinu stanovništva koje nema što izgubiti. Sebe smatramo kršćanskom i katoličkom zemljom, a očito je da je društvena solidarnost sve slabija. Nije da ne postoji, ali nekako nestaje, što zbog raznih prevaranata koji često prevarama izvlače novac, što zbog toga što dio ljudi nema više što dijeliti.

Najveći prigovor koji se može poslati novoj vladi je činjenica da demografija nema samostalana resor, da država još uvijek ne shvaća da smo demografski na kraja puta i da je izumiranje stanovništva ove države realna stvar.  S obzirom na povijesna iskustva Židova, Armenaca i Iraca, Hrvata zasigurno neće nestati, ali nestat će stanovništva Hrvatske. Vrijeme je da se tu nešto napravi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

božo petrov, nova vlada, ivan pernar, most, sabor, živi zid