Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Svjetske burze porasle nako dva tjedna pada

Ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati američkih kompanija.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle, nakon dva tjedna pada, jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati američkih kompanija.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 0,04 posto, na 18.145 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,4 posto, na 2.141 bod, a Nasdaq indeks 0,8 posto, na 5.257 bodova.

Prvi tjedni rast tih indeksa nakon dva tjedna pada ponajviše se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija.

Većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile poslovna izvješća, nadmašila je očekivanja analitičara, pa se procjenjuje da su zarade u proteklom tromjesečju porasle u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Ostane li tako do kraja sezone objava poslovnih izvješća, proteklo će tromjesečje biti prvo u kojemu su kompanije zabilježile rast zarada, nakon četiri kvartala neprestanog pada.

"Zarade kompanija nešto su bolje nego što sam očekivao i bolje od konsenzusa analitičara. Nakon izvješća nekih velikih kompanija situacija na tržištu djeluje pozitivnije", kaže Phil Orlando, strateg u tvrtki Federated Investors.

U anketi Reutersa analitičari su na početku sezone poslovnih izvješća očekivali pad zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa za 0,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok sada očekuju blagi rast.

Premda su poslovni rezultati kompanija ohrabrujući, ulagači su na oprezu jer se bliže predsjednički izbori u SAD-u 8. studenoga.

Uz to, sve je vjerojatnije da će američka središnja banka do kraja godine povećati ključne kamatne stope, što nije povoljno za tržište kapitala.

I na europskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle. Londonski FTSE ojačao je 0,1 posto, na 7.020 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,2 posto, na 10.710 bodova, a pariški CAC 1,5 posto, na 4.536 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna porastao 1,9 posto, na 17.184 boda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dow jones, svjetska tržišta