Hrvatska

SLAVKO LINIĆ: Ako krenu državne investicije, hrvatski BDP može rasti po stopi od 5 ili 6 posto

MOL uopće ne sluša i misli da je 100-postotni vlasnik INA-e. Ako svi tvrde da je INA od nacionalnog interesa onda se mora donijeti poseban zakon.

Piše: PolitikaPlus/N1

Gost Novog dana N1 televizije bio je bivši ministar financija Slavko Linić. Osvrnuo se na ekonomsku politiku nove vlade, ključne ljude koji će voditi ekonomsku politiku i najavljene reforme poreznog sustava.

Linić djeluje optimistično glede najave poreznih reformi. "Ono što je zaista pozitivno je da Vlada najavljuje promjene poreznog sustava. U dijelu u kojem se govori da će se povećati neoporezivi dio to je dobro jer imamo niske plaće u Hrvatskoj. Time će se povećati nešto i potrošnja. Loše je da će lokalna samouprava imati manje sredstava, ali i tu ima rješenja i nadam se da će vlada biti korektna te da će povećanje neoporezivog dijela ići na teret države. Treba decentralizirane funkcije financirati iz poreza na dobit i tako županije neće osjetiti udar jer će se povećati neoporezivi dio. Može biti poruka vlade da neće biti protiv velikih plaća pa će smanjiti stopu. Smatram da bi stopa od 40 psoto trebala ostati na najveće plaće."

Problemi su i državne agencije. "Najveći problem za poduzetnike su parafiskalni nameti. Svaku aktivnost se dodatnim porezom oporezuje. Prema tome to je niz parafiskalnih nameta koji omogućavaju preluksuzni život masi agencija. Sve to treba smanjiti. Sve koje se odnose na želju da se nešto izgradi, sve se to oporezuje i tu treba uvesti puno reda - smanjiti broj agencija i njihov život na teret poduzetnika."

Dotaknuo se i INA-e. "MOL uopće ne sluša i misli da je 100-postotni vlasnik INA-e. Ako svi tvrde da je INA od nacionalnog interesa onda se mora donijeti poseban zakon. Temeljne odredbe prvog ugovora su da se rafinerija  Sisak i Rijeka trebaju obnoviti, a MOL to krši i to je razlog da se s njima prestane razgovarati i da se donese poseban propis, a to je da 7 posto dionica Hrvatska otkupi po duploj cijeni od tržne. A Mađari nek' rade što god hoće jer pregovori o povratu ili otkupu su gluposti. Oni samo žele tržište derivata da bi tu dovodili svoje derivate."

Linić je zaključio ako krenu državne investicije u INA-i, HEP-u i željeznicama onda Hrvatska može rasti po stopi od 5 ili 6 posto. Više o ovoj temi pročitajte OVDJE.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NOVI DAN N1, porezi, porezni sustav, goran marić, slavko linić