Hrvatska

ZLATKO KOMADINA: Plenkovićev start dobar

Komadina nema ništa protiv odabranih, ako budu kvalitetno radili svoj posao, smatra da onima bez iskustva treba dati vremena da se pokažu, a rješenja Mosta ocijenio je 'mostovskima'.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina čestitao je u ponedjeljak izabranom predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i ostalim članovima Vlade, kazavši da je Plenkovićev start dobar te da se nada dobroj suradnji s Vladom na županijskim razvojnim projektima.

Komadina je posebno čestitao  članovima Vlade iz Primorsko-goranske županije, ministru turizma Gariju Capelliju i ministru pomorstva, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću. Nada se da će suradnja biti dobra, naročito na županijskim razvojnim projektima, od kojih su mnogi od strateškog nacionalnog značaja.

Odgovarajući na pitanje kakav će, po njemu, biti premijer Andrej  Plenković, Komadina je rekao da „start ocjenjuje dobrim.“  Smatra da je „Plenković pokazao da je diplomat od formata, da je tako vodio pregovore, mirno i kulturno, te da je stvorio ono što je mogao u okolnostima ipak i stranačkih zahtjeva.“ Drži da je dobar dio Vlade stručan, a da je dio politički, dok mu se neka rješenja ne čine najboljima. Smatra da Plenković na neka rješenja nije mogao utjecati jer su to rješenja iz Mosta te da će „vrijeme pokazati.“

Na upit koja rješenja ne smatra najboljima, Komadina je rekao da ne poznaje sve ministre, ali da vidi iz medija da je velika polemika u javnosti oko rješenja u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, tj . da je dosta prijepora izazvalo imenovanje ministra Pave Barišića. Dodao je da mu se čini da je ministrica kulture Nina Obuljen vrlo stručna, ali da je „doživjela udar s desnog krila HDZ-a“ te da „će se vidjeti hoće li preživjeti i ona i mandatar s obzirom na to.“

Komadina nema ništa protiv odabranih, ako budu kvalitetno radili svoj posao, smatra da onima bez iskustva treba dati vremena da se pokažu, a rješenja Mosta ocijenio je „mostovskima.“

Na pitanje što očekuje od nove Vlade i ministara iz županije, Komadina je rekao da će se na sljedećoj skupštini raspravljati o strateškom planu razvoja turizma, koji predviđa desetak novih projekata i atrakcija, kojima će trebati više državnih potpora i mjera.

Novi ministar turizma Gari Capelli dolazi s Lošinja koji je u velikom investicijskom ciklusu, pa u tom dijelu očekujem potporu našim turističkim projektima, rekao je. Od ministra Butkovića očekuje rješavanje pitanja prometnica, kružnih tokova, povezivanja istok- zapad u županiji, prvu fazu izgradnje ceste Žuta Lokva – Križišće i drugo. Država bi trebala odobriti državno zemljište za slijetanje najvećih aviona na Lošinj, tu su i državne koncesije na pomorskom dobru, za nautičke luke, proširenje ACI marine u Opatiji, naveo je.

Na pitanje o stanju u šumama Gorskog kotara s obzirom na najezdu štetnika potkornjaka i otvoreno pismo iz Hrvatskih šuma u kojem se ističe da je u tom pitanju sada na potezu županija, Komadina je odgovorio da bi bilo bolje da Hrvatske šume više rade, a manje pričaju. "Bilo bi normalno da onaj tko je nacionalno odgovoran za šume inicira tu priču, da priprema akcijski plan, da priprema akte za eventualnu sekverstraciju (privremeno oduzimanje uprave nad imovinom), rekao je Komadina.

Primorsko-goranski župan naglasio je da će na sljedećoj županijskoj skupštini relevantni sugovornici objasniti što je tko trebao napraviti, odnosno da postoji jasna obveza izrade akcijskog plana i naredbe koju donosi Ministarstvo poljopivrede te da ta naredba mora sadržati aktivnosti, mjere, nositelje i sredstva.

Odgovarajući na pitanje o najavljenoj tužbi protiv države u vezi s dugotrajnim rješavanjem dokumentacije za početak rada Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćine, rekao je kako ponekad već i objave u medijima djeluju na državna tijela. Najavio je da će zatražiti razgovor s premijerom, budući da smatra da treba presjeći „loptanje“ između državnih tijela i ministarstava.

Što se tiče ceste do Marišćine, Komadina je rekao da su Hrvatske ceste objasnile nedaće koje imaju s izvođačem, ali da nije jasno što će biti dalje. Županija će tražiti točna jamstva za rokove, a ako radovi ne budu gotovi iduće godine, treba raskinuti ugovor i objaviti novi natječaj.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hdz, sdp, andrej plenković, zlatko komadina, most, nova vlada