Burze

DRAŽAVA ZARADILA 8,89 MILIJUNA KUNA: Na javnoj dražbi država prodala 1,91 posto dionica Sunčanog Hvara

Na javnoj dražbi na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak je prodano 1,91 posto dionica koje je država imala u Sunčanom Hvaru

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na javnoj dražbi na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak je prodano 1,91 posto dionica koje je država imala u Sunčanom Hvaru, a te su dionice prodane za ukupno oko 8,9 milijuna kuna, objavljeno je na Burzi. 

Poziv za prodaju ukupno 370.213 dionica Sunčanog Hvara prošli je tjedan objavio Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP), a te su dionice prodane po traženoj početnoj cijeni. 

Naime, spomenutih 1,91 posto dionica CERP je prodavao u tri paketa - dva su paketa bila s po 120.000 ili 0,62 posto dionica, a za svaki je početna cijena bila 2,88 milijuna kuna, dok se u trećem paketu prodavalo 130.213 dionica ili 0,67 posto dionica, s početnom cijenom od gotovo 3,13 milijuna kuna.

Sva su tri paketa prodana za početne cijene pa će od prodaje 1,91 posto dionica Sunčanog Hvara država dobiti ukupno oko 8,89 milijuna kuna. 

Prema izvješću Burze, dionice Sunčanog Hvara prodane su putem brokerske kuće Interkapital vrijednosni papiri. 

Po zadnjim podatcima Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD), država odnosno CERP u Sunčanom Hvaru je prije današnje prodaje na javnoj dražbi imala ukupno 2,08 posto dionica.

Većinski vlasnik Sunčanog Hvara je Prime Tourist Resorts (Cyprus), koji drži 90,14 posto dionica, dok Orco, bivši suvlasnik Sunčanog Hvara, ima 2,32 posto dionica. 

Prime Tourist Resorts (PTR) je početkom travnja ove godine sklopio ugovor o prijenosu 46,17 posto dionica Sunčanog Hvara, a nakon što su sklopili ugovor i s Orcom stekli su još 15,77 posto dionica te tada objavili da raspolažu s ukupno 61,95 posto dionica. PTR je u ljeto ove godine objavio i ponudu za preuzimanje preostalih dionica Sunčanog Hvara, a u toj je ponudi stekao daljnjih 30,51 posto dionica Sunčanog Hvara. 

Inače, u utorak, 25. listopada treba se održati i izvanredna skupština Sunčanog Hvara na kojoj se, prema pozivu objavljenom na Zagrebačkoj burzi, treba donijeti i odluka o povlačenju dionica te tvrtke sa Zagrebačke burze. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sunčani hvar, burza, dionice