Hrvatska

ZDRAVLJE: U Osijeku predstavljena nacionalna javno-zdravstvena kampanja "Mi možemo. Ja mogu"

Na konferenciji je istaknuto kako je nužno donijeti i primjenjivati nacionalni plan borbe protiv raka jer je Hrvatska po smrtnosti od te bolesti na drugome mjestu u Europi i jedna od četiriju zemalja koje ga nemaju.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Javno-zdravstvena kampanja "Mi možemo. Ja mogu", koja se temelji na ideji da svaka institucija, zajednica i pojedinac pridonesu smanjivanju broja oboljelih i umrlih od raka, predstavljena je u utorak na osječkome Medicinskom fakultetu u organizaciji Udruge "Sve za nju" i Koalicije udruga u zdravstvu.

Tom se kampanjom želi pobliže upoznati javnost s rakom, prevencijom te bolesti i ranom dijagnostikom te s liječenjem i skrbi za oboljele. Kampanja se u Hrvatskoj provodi od 27. rujna na dvjema razinama - elektroničkoj na društvenim mrežama i mrežnim stranicama kampanje te kroz javne promocije u državnim, zdravstvenim i akademskim ustanovama u četiri glavna regionalna središta Hrvatske.

Na konferenciji je istaknuto kako je nužno donijeti i primjenjivati nacionalni plan borbe protiv raka jer je Hrvatska po smrtnosti od te bolesti na drugome mjestu u Europi i jedna od četiriju zemalja koje ga nemaju.

Voditeljica projekta i glavna tajnica Udruge "Sve za nju" Ljiljana Vukota rekla je kako moramo smanjiti smrtnost, pokušati smanjiti incidenciju, poboljšati kvalitetu i dostupnost liječenja. Istaknula je kako smatraju da je nacionalni plan za kontrolu raka dokument koji može ujediniti sve one koji mogu pomoći da se promijene loši statistički podatci, među kojima je i onaj da se u Hrvatskoj na onkološku skrb po stanovniku na godinu izdavaja 51 euro.

Ta trogodišnja kampanja osmišljena je po uzoru na Svjetski dan borbe protiv raka, rekla je, dodajući kako se nada da će odluka saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku te Ministarstvo zdravstva ozbiljno pristupiti izradi tog dokumenta.

Pročelnik Zavoda za onkologiju Kliničkoga bolničkog centra u Osijeku Ilijan Tomaš rekao je da je, po posljednjim podatcima, pojavnost raka dojke u Hrvatskoj više od 2600 pacijenata na godinu, a smrtnost je veća od 1000. Dodao je kako je broj novooboljelih u osječkome KBC-u od 350 do 400 na godinu, ali se pacijenti odmah liječe. Najavio je kako pacijentima planiraju omogućiti još brži dolazak do onkologa te da bi uskoro trebali dobiti još jedan uređaj za zračenje. Istaknuo je kako je za ozdravljenje najvažnija suradnja liječnika i pacijenta te da pacijent promijeni neke svoje navike i sudjeluje u liječenju.

Pomoćnica ravnatelja za kvalitetu osječkoga KBC-a Jasminka Milas-Ahić ponovila je kako pacijentima planiraju omogućiti još brži dolazak do onkologa te da će im osigurati poseban način dolaska na bržu dijagnostiku i brže liječenje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zdravlje, zdravstvo, Mi možemo. Ja mogu, prevencija