Hrvatska

PRIHVATILI SASTANAK S MINISTRICIOM KULTURE: Braniteljske udruge podnijele novu kaznenu prijavu protiv čelnika HAVC-a

Koordinacija udruga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata sprema dokaze za nove prijave koji dokazuju da su protuzakonito dodijeljena sredstva u iznosu od ukupno 10.802.000,00 kuna Inter filmu, za film „S one strane“ u kojem su redatelj Zrinko Ogresta i producent Ivan Maloča ujedno i članovi Hrvatskog AV Vijeća!

Piše: PolitikaPlus

Dana 26.10.2016.g. Koordinacija braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata podnijele su novu kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu protiv Hrvoja Hribara, ravnatelja HAVC-a, Hrvoja Turkovića, člana UO HAVC-a, Vere Robić Škarica, predsjedavajuće AV Vijeća HAVC-a, te Ana Marije Simić, Teodora Celakoskog i Borisa Poljaka, umjetničkih savjetnika HAVC-a, zbog počinjenja više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 291 KZ RH, jer su isti na javnim pozivima HAVC-a u 2015. I 2016. godini u kategoriji komplementarnih djelatnosti, nezakonito prema  čl.21. st 1. i 2. Zakona o audiovizualnim djelatnostima podijelili i pribavili protupravnu imovinsku korist od ukupno 3.818.500,00 kuna nositeljima programa prijavljenim na javnim pozivima HAVC-a sa kojima su bili povezani, pri tome oštetivši državni proračun za isti iznos, kao i prava svih drugih na javnim pozivima HAVC-a da učestvuju u zakonitom i pravednom javnom pozivu.

Na navedenim javnim pozivima unatoč saznanju da se krši Zakon o audiovizualnim djelatnostima ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar isplatio je slijedeće novčane iznose predložene od navedenih umjetničkih savjetnika koji su direktno povezani sa nositeljima programa:

AV Vijeće dana  30.01. 2015.g. dodjeljuje 450.000,00 kuna Factum d.o.o. za program „11 Zagreb dox  međunarodni festival dokumentarnog filma“, Motovun film festivalu U.O. za program „Motovun film festival 2015.g.“ 500.000,00 kuna , a za program „Kako napraviti bolji festival“ 20.000,00 kuna, za program „Human rights film festival“ 130.000,00 kuna i program „ Vizualni kolegij „ 40.000,00 kuna. Isto tako, dana 30.listopada 2015.g. Ana  Marija Simić, Teodor Celakoski i Boris Poljak suprotno članku 21 st.2 Zakona o audiovizualnim djelatnostima protuzakonito predlažu AV Vijeću programe sa kojima su povezani, tako da AV Vijeće dodjeljuje filmu „Savska 66“ producenta Factum d.o.o. Nenada Puhovskog , redateljice Milene Zajović 140.000,00 kuna, zatim dana 06.04.2016.g. dodjeljuje 70.000,00 kuna Factum d.o.o. za program „Zagrebdox PRO 2016“, Motovun film festivalu U.O. za program „Motovun film festival 2016“ 500.000,00 kuna, za program „Kako napraviti bolji festival“ 20.000,00 kuna, te programu „Human rights film festival“ 150.000,00 kuna, programu „Vizualni kolegij“ 40.000,00 kuna, udruzi „Hrvatska udruga filmskih snimatelja“ 80.000,00 kuna, razni program udruge „Hrvatski filmski savez“ ukupno 1.678.500,00 kuna , koje programe odobrava za isplatu predsjedavajuća AV Vijeća Vera Robić Škarica, a nadgleda član UO HAVC-a Hrvoje Turković.

Iz dostupnih podataka razvidno je da su  Ana Marija Simić i Milena Zajović prijateljice i suradnice na više zajedničkih projekata kao npr. „Zagreb dox 2014“, „Zagreb dox 2015“ itd.  Isto tako Milena Zajović bila je i selektorica glavnog programa Motovun filmskog festivala. Teodor Celakoski bio je projektni voditelj Multimedijalnog Instituta čiji su programi „Human rights film festival“ i „Vizualni kolegij“. Boris Poljak član je udruge „Hrvatska udruga filmskih snimatelja“, a udruga „Hrvatski filmski savez“ mu je producirala 31 film, dok je jedan i distribuirala. Hrvoje Turković je član UO HAVC-a ujedno i bivši predsjednik a sadašnji član udruge „Hrvatski filmski savez“, a Vera Robić Škarica predsjednica AV Vijeća HAVC-a ujedno je i sadašnja predsjednica udruge „Hrvatski filmski savez“. Članak 21 st. 1 i 2 izričito brani takovo protuzakonito ponašanje prijavljenih!

Članak 21.
 

Članovi tijela Centra iz članka 7. ovoga Zakona za vrijeme trajanja mandata ne mogu biti nositelji programa koji se prijavljuju na javni poziv Centra, odnosno ne smiju sudjelovati u razmatranju i odlučivanju o tim programima.

Umjetnički savjetnici ne smiju za vrijeme svoga mandata ni na koji način biti povezani s programima koji su prijavljeni za raspodjelu sredstava i o kojima odlučuje Vijeće.

Koordinacija udruga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata sprema dokaze za nove prijave koji dokazuju da su protuzakonito dodijeljena sredstva u iznosu od ukupno 10.802.000,00 kuna Inter filmu, za film „S one strane“ u kojem su redatelj Zrinko Ogresta i producent Ivan Maloča ujedno i članovi Hrvatskog AV Vijeća!

Identičan je slučaj i Silvestara Kolbasa, člana Hrvatskog AV Vijeća, kojemu je AV Vijeće odobrilo 03. srpnja 2014.g. za film kojemu je on redatelj, a producent Factum d.o.o./Nenad Puhovski iznos od 120.000,00 kuna, te 10. svibnja 2016.g. kao nositelju programa gdje je i producent i redatelj filma „Kad smo bili četvorica nas“ još 180.000,00 kuna! Ima li ovoj korupciji u HAVC-u uopće kraj?

Pravo pitanje na koje očekujemo odgovor jest i temeljita analiza utroška nezakonito dobivenih sredstava! Tek tu očekujemo da će se utvrditi razmjeri ove neviđene korupcijske hobotnice. Upozoravamo da je cijela priča već 4 godine, nakon javnog istupa bivšeg predsjednika UO HAVC-a gospodina Enesa Midžića i šefice pravne službe HAVC-a gospođe  Amalije Šeparović o nezakonitostima u radu Hrvoja Hribara negdje u ladicama policije i državnog odvjetništva – do kada? Što je sa zapisnikom o proračunskom nadzoru Ministarstva financija iz 2013.g. gdje se Hribara tereti za preko 50.000.000,00 kuna štete? Što je sa upravnim nadzorom Ministarstva kulture iz 2016.g. gdje su također utvrđena kaznena djela i  višemilijunske  štete za hrvatske građane?

Nova ministrica kulture uputila nam je poziv na zajednički sastanak u Ministarstvu radi međusobnog informiranja o događanjima u HAVC-u, što zbog kratkoće njezina boravka u UO HAVC-a prihvaćamo, jer za razliku od ravnatelja, nekih drugih članova UO HAVC-a, predsjedavajuće AV Vijeća i drugih članova  istog Vijeća, te navedenih umjetničkih savjetnika nema informacija da se osobno okoristila svojim položajem! Međutim trenutnu smjenu ravnatelja, predsjednika UO HAVC-a i svih onih u HAVC-u koji su svojoj djeci, svojim supružnicima, svojim poduzećima i svojim udrugama protuzakonito podijelili novac hrvatskog naroda , tražimo – ODMAH! To neće biti predmet razgovora!

Hrvoje Hribar se u međuvremenu obrušio na novinarku HRT-a, izbacio ju je i prije no što je čuo svu silinu za njega neugodnih pitanja, vrijeđajući pri tome i hrvatsku dragovoljku iz Domovinskog rata, medicinsku sestru iz vukovarske ratne bolnice, prizemnim seksističkim rječnikom, no mi ujedinjeni dragovoljci, branitelji i stradalnici Domovinskog rata mu poručujemo da je svoju „hrabrost“ mogao pokazati u ratu djelima, a ne danas vrijeđanjem. Koja demokratska zemlja, osim ove naše jedine Hrvatske, ima toliko uzaludne  tolerancije da dopušta ravnatelju jednog državnog centra da vrijeđa veterane Domovinskog rata i da pri tome ne bude odmah smijenjen? Ukoliko odmah ne da ostavku, svojim prisustvom, na demokratski način, pokazati ćemo mu snagu našeg jedinstva.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvoje hribar, zorica gegurić, havc