Hrvatska

IMENOVANJA U SABORSKE ODBORE: Podolnjak na čelu Odbora za Ustav

HDZ-ov Domagoj Ivan Milošević predložen je za čelno mjesto Odbora za europske poslove, dok će potpredsjednik biti SDP-ov Tomislav Saucha.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Saborski Odbor za izbor i imenovanja u četvrtak je predložio Mostovog Roberta Podolnjaka, koji se vratio u Sabor nakon kraćeg izbivanja zbog nezgode, za predsjednika Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav dok će potpredsjednik tog odbora biti SDP-ov Peđa Grbin.

HDZ-ov Domagoj Ivan Milošević predložen je za čelno mjesto Odbora za europske poslove, dok će potpredsjednik biti SDP-ov Tomislav Saucha.

HDZ-ov Miro Kovač, bivši ministar vanjskih poslova, predložen je za predsjednika Odbora za vanjske poslove, dok će potpredsjednik biti Joško Klisović, koji je u vladi Zorana Miilanovića bio zamjenik ministrice vanjskih poslova, dok je za člana u tom odboru predložen i Ivan Pernar (Živi zid).

Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost ponovno će voditi SDP-ov Ranko Ostojić, a potpredsjednik bi trebao biti HDZ-ov Darko Milinović.
HSLS-ov Darinko Kosor bit će na čelu Odbora za gospodarstvo, a potpredsjednik bi trebao biti Mihael Zmajlović (SDP).

SDP-ovac Igor Dragovan vodit će Odbor za obranu, a drugi čovjek tog odbora je HDZ-ov Josip Đakić.

Zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin bit će na čelu Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, dok je potpredsjednica SDP-ova Ana Komparić Devčić.

Čelno mjesto u Odboru za turizam trebalo bi pripasti SDP-ovcu Branku Grčiću dok će potpredsjednica biti Ljubica Ambrušec iz kvote Mosta.

Na čelu Odbora za rad i mirovinski sustav trebao bi doći SDP-ov Mirando Mrsić, a potpredsjednik će biti Željko Lacković iz Kluba Milana Bandića.

Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu vodit će Andro Krstulović Opara, a potredsjednica će biti SDP-a biti Sabina Glasovac. Zlatko Hasanbegović, koji je odbio čelno mjesto u tom odboru bit će njegov član.

Ines Strenja Linić (Most) buduća je predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, dok će potpredsjednik biti bivši ministar zdravlja Siniša Varga.

Nada Turina Đurić (HNS) bit će predsjednica Odbora za obitelj, mlade i sport, a potpredsjednik bi trebao biti 'mostovac' Miro Bulj.

Na čelu Odbora za Hrvate izvan Hrvatske bit će HDZ-ov zastupnik iz dijaspore Božo Ljubić.

Odbor za ratne veterane vodit će HDZ-ov Ivan Anušić, dok bi potpredsjednik trebao biti Branimir Bunjac iz Živog zida.
HNS-ova Anka Mrak Taritaš vodit će Odbor za prostorno uređenje i graditeljstvo, a potpredsjednik će biti HDZ-ov Josip Borić.

SDP-ov Gordan Maras vodit će prve dvije godine Odbor za zaštitu okoliša i prirode, a prema dogovoru opozicijskih stranaka, druge dvije godine na čelu tog odbora će biti Ivan Vilibor Sinčić. Sve četiri godine potpredsjednik će biti HDZ-ov Josip Križanić.

Mostov bivši ministar poljoprivrede Davor Romić vodit će Odbor za poljoprivredu, a potpredsjednik će biti SDP-ov Domagoj Hajduković.

Odbor za ravnopravnost spolova će prve dvije godine voditi Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida, dok će druge dvije godine preuzeti SDP-ova Romana Jerković, a potpredsjednica će biti Irena Petrijevčanin Vuksanović (HDZ) .

HDZ-ov Pero Ćosić vodit će Odbor za pomorstvo, promet i infrastrukturu, a potpredsjednik će biti SDP-ov Vedran Babić.

Odbor za informiranje, informatizaciju i medije preuzima HDZ-ov Jasen Mesić od Gorana Marića koji je otišao u vladu.

Odbora za regionalni razvoj preuzima HDZ-ova Branka Juričev Martinčev, a potpredsjednik je SDP-ov Damir Mateljan.

Čelno mjesto u Odboru za predstavke i pritužbe pripalo je SDP-ov Zdravku Ronku, a potpredsjednik će biti netko od HSS-ovaca.

SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić vodit će Odbor za međuparlamentarnu suradnju, dok će potpredsjednik biti HDZ-ov Darko Horvat.

Željko Jovanović (SDP) sjedit će ponovno na čelu Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, a potpredsjednik će biti HDZ-ov Anđelko Stričak.

Predloženi bi članovi trebali biti potvrđeni najvjerojatnije već na sutrašnjoj saborskoj sjednici

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

most, hdz, domagoj ivan milošević, ROBERT PODOLJNAK, sabor, saborski odbori, sdp