Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Ulagači na svjetskim burzama oprezni

Ulagači, unatoč solidnim poslovnim rezultatima kompanija, nisu bili voljni znatnije riskirati zbog mogućeg povećanja kamata u SAD-u.

Piše: PolitikaPlus/Hina
Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno jer ulagači, unatoč solidnim poslovnim rezultatima kompanija, nisu bili voljni znatnije riskirati zbog mogućeg povećanja kamata u SAD-u.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 0,1 posto, na 18.161 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,7 posto, na 2.126 bodova, a Nasdaq indeks 1,3 posto, na 5.190 bodova.

Podršku tržištu pružili su bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati. Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih 73 posto nadmašilo je očekivanja analitičara.

I dok su na početku sezone poslovnih rezultata analitičari u anketi Reutersa očekivali da će zarade kompanija u trećem tromjesečju pasti za 0,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, sada procjenjuju da će zarade porasti oko 3 posto. Do kraja sezone objave kvartalnih poslovnih izvješća preostaje još nekoliko tjedana.

"Ako će i preostale kompanije izvijestiti o rastu zarada, treće će tromjesečje biti prvo s rastom zarada nakon četiri kvartala pada. To bi bilo doista pozitivno za tržište, no preostalo je još dosta vremena do kraja sezone poslovnih rezultata, pa je prerano za zaključke", kaže Peter Kenny, strateg u tvrtki Global Markets Advisory Group.

I dok poslovni rezultati podržavaju tržište, ulagače je na oprez naveo rast prinosa na američke trezorske zapise, što navješćuje povećanje kamatnih stopa.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji više od 70 posto izgleda da će američka središnja banka u prosincu povećati ključne kamate.

To joj omogućuje stabilan rast gospodarstva, na što ukazuje podatak da je američki bruto domaći proizvod (BDP) u trećem tromjesečju porastao 2,9 posto na godišnjoj razini, najbrže u dvije godine, a jača i inflacija.

Niske kamate Feda već dugo vremena podržavaju rast tržišta dionica, pa se ulagači plaše da bi povećanje cijene novca moglo loše utjecati na tržište.

"Rast prinosa na trezorske zapise predstavlja nepovoljne vjetrove po dionice", kaže Kenny.

I na europskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno. Londonski FTSE oslabio je 0,35 posto, na 6.996 bodova, a frankfurtski DAX 0,14 posto, na 10.696 bodova. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,26 posto, na 4.548 bodova.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna porastao 1,5 posto, na 17.446 bodova, najvišu razinu u šest mjeseci. To se ponajviše zahvaljuje slabljenju jena jer zbog toga japanski izvozni proizvodi na inozemnim tržištima postaju cjenovno konkurentniji.

Dolar skliznuo s najviše razine u devet mjeseci

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna pala, nakon tri tjedna rasta, što je posljedica zabrinutosti ulagača uoči predsjedničkih izbora u SAD-u.

Dolar je prošloga tjedna oslabio prema euru 0,9 posto, pa je tečaj europske valuta porastao na 1,0980 dolara.

U odnosu na japansku valutu, dolar je, pak, ojačao za 0,9 posto, pa mu je cijena dosegnula 104,70 jena.

Unatoč jačanju prema jenu, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošloga tjedna 0,5 posto, na 98,24 boda. To je njegov prvi pad nakon tri tjedna rasta.

Polovicom tjedna taj je indeks dosegnuo najvišu razinu u gotovo devet mjeseci jer se očekuje da će američka središnja banka do kraja godine povećati ključne kamatne stope.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji više od 70 posto izgleda da će Fed u prosincu povećati kamate.

To mu omogućuje stabilan rast gospodarstva, na što ukazuje podatak da je američki bruto domaći proizvod (BDP) u trećem tromjesečju porastao 2,9 posto na godišnjoj razini, najbrže u dvije godine, a jača i inflacija.

Zahvaljujući tome, tečaj dolara prema euru i jenu dosegnuo je polovicom tjedna najviše razine u više mjeseci.

No, američka se valuta u petak iznenada našla pod pritiskom, pa je izgubila sve prethodne dobitke nakon što je direktor FBI-a James Comey obavijestio američke zastupnike da ponovno otvara istragu o tome kako je Hillary Clinton koristila privatnu e-poštu dok je bila državna tajnica, nakon što su otkriveni novi e-mailovi koji se čine važnima.

Comey je najavio da će FBI poduzeti odgovarajuće istražnje radnje kako bi utvrdio sadrže li novi e-mailovi klasificirane informacije te procijeniti njihovu važnost za istragu.

Izbori za Bijelu kuću održat će se 8. studenoga, a tržište preferira demokratsku kandidatkinju Clinton jer bi pobjeda republikanskog kandidata Donalda Trumpa mogla izazvati nesigurnost po pitanju vanjske, unutarnje i gospodarske politike.

"Nitko ne sumnja da bi nastavak istrage ozbiljno zakomplicirao kampanju Hillary Clinton", kaže Joseph Trevisani, strateg u tvrtki WorldWideMarkets.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dionice, burze, svjetska tržišta