Hrvatska

MINISTAR ŠPRLJE: Mijenjat će se ustrojstvo i organizacija pravosuđa

Ministar pravosuđa Ante Šprlje rekao je za središnji Dnevnik HRT-a da bi sjedište suda trebalo biti u Zagrebu, s ciljem ujednačavanja sudske prakse i postizanja veće pravne sigurnosti.

Piše: PolitikaPlus/HRT

"Prema percepciji neovisnosti sudova Hrvatska je jedna od četiri najlošije države. Čak 56% ispitanika smatra da je pravosuđe ovisno o političarima i politici. Zakoni se ponekad mijenjaju u istoj godini u kojoj su doneseni, a sadržaj često ne razumiju ni profesionalci. Opet se govori o osnivanju Visokog kaznenog suda. Od 2011. sud postoji u Zakonu, ali ne i u stvarnosti. Trebao bi ujednačiti sudsku praksu i stvoriti pravnu sigurnost", javlja HRT.

Ministar pravosuđa Ante Šprlje rekao je za središnji Dnevnik HRT-a da bi sjedište suda trebalo biti u Zagrebu, s ciljem ujednačavanja sudske prakse i postizanja veće pravne sigurnosti. Smatra da taj sud ne trebao biti oprerećenje za proračun jer će se ondje zaposliti suci s već postojećih sudova. Tu bi trebali biti najiskusniji i najkvalitetniji suci. Taj Visoki kazneni sud ustvari bi predstavljao žalbeni sud koji bi ujednačio praksu na cijelom području RH.

Ministar se dotaknuo i pretvorbenog kriminala. "Šprlje je istaknuo da nije odustao od ideje u vezi s izmjenom Ustava RH kako bi se trajno riješilo nezastarjevanje pretvorbenog kriminala. Potreban je širi konsenzus u Saboru oko toga. Na političkim skupinama je da se s izjasne jesu li i dalje za tu ideju ili ne, dodaje." Više o ovoj temi pročitajte OVDJE.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ministarstvo pravosuđa, MOST, ANTE ŠPRLJE, REFORMA