Svijet

TO JE JASNA TRADICIJA: Papa Franjo misli da žene nikad neće imati pristupa u svećenstvo

"Sveti papa Ivan Pavao II. zadnji je jasno progovorio o tome i to još vrijedi, to vrijedi", rekao je Papa.Papa Franjo je smjerao na dokument Ivana Pavla II. iz 1994. koji je 'zatvorio vrata' ređenju žena.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Papa Franjo je u utorak, na blagdan Svih Svetih rekao kako vjeruje da je zabrana ređenja žena u Katoličkoj Crkvi trajna i da se neće mijenjati, u jednoj od svojih najjasnijih izjava o tom pitanju.

Sveti Otac je govorio u zrakoplovu kojim se iz Švedske vraćao u Rim, na tiskovnoj konferenciji održanoj u obliku neformalnog razgovora s novinarima što je postala tradicija pri povratku s putovanja izvan Italije.

Švedska novinarka je istaknula da je čelnica Luteranske Crkve koja mu je u Švedskoj priredila dobrodošlicu bila žena i upitala ga misli li da bi Katolička Crkva u narednim desetljećima mogla dopustiti ređenje žena.

"Sveti papa Ivan Pavao II. zadnji je jasno progovorio o tome i to još vrijedi, to vrijedi", rekao je Papa.

Papa Franjo je smjerao na dokument Ivana Pavla II. iz 1994. koji je 'zatvorio vrata' ređenju žena. Vatikan kaže da je to učenje neizostavan dio katoličke tradicije.

Novinarka je inzistirala i opet ga upitala: "Ali zar baš zauvijek? Nikad, nikad?"

Franjo je odgovorio: "Ako pozorno čitamo izjavu Ivana Pavla II., ona ide u tom smjeru".

Papa je prije toga rekao da žene nemaju pristupa u svećenstvo, ali se zagovornici ređenja žena nadaju da će neki papa u budućnosti možda promijeniti odluku, pogotovo što u svijetu nedostaje svećenika.

Katolička Crkva uči da žene ne mogu biti svećenice jer je Isus samo muškarce izabrao za apostole. Oni koji priželjkuju ređenje žena ističu da se Isus samo povodio za običajima svog vremena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kršćanstvo, crkva, svećenstvo, žene