Zagreb

PRERADOVIĆEVA: Dokukino KIC otvara osmu sezonu kino programa

Slijepčevićev film, priča o četrnaestogodišnjoj djevojci koja u malom slavonskom selu pokušava primijeniti vlastiti život, ove je godine osvojio nagradu publike na Danima hrvatskog filma.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Premijerom dvaju kratkometražnih dokumentarnih filmova, Dokukino KIC će u subotu obilježiti početak osme godine redovitog prikazivanja svojeg kino programa.

Prikazat će se dva kratka filma produkcije Restart, "Nešto o životu" Nebojše Slijepčevića i "Žena zmaj" Ivane Sansević, a nakon besplatnih projekcija slijedi razgovor s autorima filmova Nebojšom Slijepčevićem i Ivanom Sansević.

Slijepčevićev film, priča o četrnaestogodišnjoj djevojci koja u malom slavonskom selu pokušava primijeniti vlastiti život, ove je godine osvojio nagradu publike na Danima hrvatskog filma.

Tema "Žene zmaja" su anoreksija i bulimija - film prati djevojke u borbi s s poremećajima u prehrani.

Iste večeri uslijedit će projekcija dokumentarca "U suton života", dobitnika nagrade publike ZagrebDoxa.

Dokukino KIC će ulazak u novu sezonu predstaviti u novouređenom prostoru i s novim audio sustavom kina, a ovih bi se dana trebao otvoriti i gotovo u cijelosti preuređeni Kulturno-informativni centar, koji osim kino-dvorane ima kafić, antikvarijat Jesenski&Turk i izložbeni prostor.

Već od samog osnutka tadašnjeg Centra za kulturu i informacije 1964. godine, kako se KIC zvao do 1984.) tom je prostoru bilo namijenjeno posebno mjesto na kulturnoj, ali i društvenoj te političkoj sceni grada Zagreba.

KIC je projektirao Vjenceslav Richter, član Exata 51 kao mjesto total designa. U njegovu sastavu 1969. je utemeljena Galerija Forum, na inicijativu Ede Murtića osnovali su je sami umjetnici. Prema Richterovim nacrtima izrađen je i namještaj za Galeriju Forum, kao i za sve ostale prostore KIC-a.

Početkom sedamdesetih pokreće se i Studio Galerije Forum, kao izložbeni prostor za mlade autore, koji je devedesetih postao Foto galerija u sklopu kafića KIC Klub. S novim preuređenjem opet počinje djelovati kao isključivo galerijski prostor s novom koncepcijom i novim imenom Galerija na katu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PRERADOVIĆEVA, ZAGREB, KIC, DOKUKINO KIC, dokumentarni film