Svijet

NALOGODAVCI: Napade u Parizu i Bruxellesu zapovjedili čelnici IS-a

Francuska policija je identificirala jednog od organizatora atentata u Parizu i Bruxellesu, belgijskog Marokanca Usamu Atara, veterana džihada koji je do sada tijekom istrage bio poznat pod ratnim imenom Abu Ahmad, a djelovao je iz Sirije.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Džihadistička ćelija koja je izvela atentate 13. studenoga 2015. u Parizu i 22. ožujka 2016. u Bruxellesu primila je zapovjedi "vrlo visokog" zapovjedništva organizacije Islamske države (IS), rekao je u srijedu belgijski državni odvjetnik Frederic Van Leeuw u razgovoru za agenciju France presse.

"Znamo da su zapovjedi stigle iz područja Islamske države, iz vrlo visokog zapovjedništva organizacije Islamske države (IS"), rekao je šef saveznog tužiteljstva zadužen za antiterorističke istrage u Belgiji.

On nije precizirao jesu li se zapovjednici nalazili s irčake ili sirijske strane područja pod kontrolom IS, i naglasio da su se neki čelnici, poput šefa Abu Bakr al-Bagdadija, premiještali iz jednog velikog grada u drugi, sirijski ili irački, prema napadima koalcije koju vodi SAD.

Van Leeuw smatra da je identificiranje belgijskog Marokanca Usame Atara kao jednog od zapovjednika napada, tek jedna radna hipoteza od mnogih.

"Postoji još cijeli niz provjera pred nama", rekao je i naglasio složenost vođenja istraga u tom području.

Francuska policija je identificirala jednog od organizatora atentata u Parizu i Bruxellesu, belgijskog Marokanca Usamu Atara, veterana džihada koji je do sada tijekom istrage bio poznat pod ratnim imenom Abu Ahmad, a djelovao je iz Sirije.

Bez obzira na velike napretke u istrazi pokrenutoj nakon napada 13. studenoga u Parizu, "još smo daleko o završetka" i na razini Belgije i Francuske, naglasio je Van Leeuw.

"Nakon 13. studenoga smo pred pravim puzzleom, čije brojne dijelove tek trebamo pronaći i drugima koje imamo, ali ne znamo kud s njima", plastično je opisao Van Leeuw. Osam osumnjičenih je trenutačno u zatvorima Francuske u sklopu te istrage i šest u Belgiji, od ukupno 19 optuženih u Belgiji, zbog sumnje da su povezani s pripremama napada ili četiri mjeseca bijega Salaha Abdeslama, jedinog preživjelog iz specijalnog voda. Još četvorica osumnjičenih nalaze se u zatvorima i Italiji, Maroku, Alžiru i Turskoj.

Državni odvjetnik smatra da nije moguće odrediti datum procesa za atentate.

Mjesecima su istražitelji ispitivali tajanstveni nadimak Abu Ahmad, spominjan u istragama o francusko-belgijskoj ćeliji koja je 13. studenoga u Parizu izvela atentate u kojima je poginulo 130 osoba, te 22. ožujka u Belgiji gdje su ubijene 32 osobe.

Sumnja se da je on uputio dvojicu bombaša samoubojica na Stade de France i drugi tandem napadača, koji je u jesen zapeo na putu prema Parizu, uhićen u Austriji u prosincu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ISIS, ISIL, TERORISTIČKI NAPAD, bruxelles, PARIS, ISLAMSKI TERORIZAM