Kolumne

DAVOR GJENERO ZA POLITIKAPLUS: U Banja Luci, a možda i u Beogradu, divno se zabavljaju zbog nervoznih reakcija Hrvatske

Što se tiče vjerojatnosti da Most HDZ-u nametne svoje mišljenje, ona je zanemariva, jer u parlamentu za to nema saveznika, a niti javnost nije pretjerano zainteresirana za temu koju u ovom slučaju Most nastoji staviti u fokus javnosti.

Piše: Mislav Miholek

Tjedan iza nas u Hrvatskoj bio je prepun tema. Na kraju tjedna, zamolili smo političkoga analitičara Davora Gjenera da komentira odnose premijera Plenkovića i MOST-a, burne pravosudne odnose Hrvatske i BiH, te što znači pobjeda Donalda Trumpa za američko-hrvatske odnose.

PP: Andrej Plenković i MOST ne nalaze se na istoj ravni kada je riječ o dužnosničkih sniženju plaća. Što mislite tko će prvi popustiti?
Davor Gjenero
: O budžetiranju se uvijek odlučuje u predstavničkom tijelu i odlučivanje o proračunskim stvarima nije moguće na referendumu ili uz pomoć nekog drugog oblika neposredne ili poluneposredne demokracije. Smatra se da se građani nikad ne mogu izdignuti iz svog osobnog interesa, kad se raspravlja o oporezivanju, o prihodima, o mirovinskim pravima… Upravo se takvo izdizanje iznad pojedinačnoga interesa očekuje od parlamentarnih zastupnika. Kad se uspostavlja sustav oporezivanja ili neki opći okvir ostvarivanja prava, mora se voditi računa o efikasnosti i pravednosti tog sustava, a ne može se gledati na pojedinačne slučajeve.
U parlamentarnim demokracijama uobičajeno je da se prava izabranih dužnosnika ne mijenjaju tijekom mandata, i da se njihova beriva niti ne smanjuju, niti ne povećavaju u razdoblju na koje je dužnosnik izabran. Nikad nosilac vlasti ne može sam odlučivati o svojim pravima. Budući da ne postoji druga instanca, osim parlamenta, koja bi mogla odlučivati o pravima parlamentarnih zastupnika, u konsolidiranim demokracijama je uobičajeno da parlament odlučuje o tim pravima, ali da se odluke aktulanog saziva ne odnose na njega, nego tek na naredni parlamentarni saziv. Budući da nitko ne zna hoće li on osobno biti u tom sazivu, na taj način zastupnici ne određuju svoja vlastita prava.
Porezna reforma ne utječe na bruto plaće zastupnika, a u tržišnim društvima pregovara se samo o bruto, a ne o neto primanjima. Promjene poreznog sustava odnose se na sve građane, a parlamentarni zastupnici i državni dužnosnici čine zanemariv dio onih kojima će nakon promjene poreznog sustava rasti neto beriva. Valja usvojiti kulturu izražavanja bruto primanja, pa neće biti potrebe za ovakvim demagoškim zahtjevima.
Što se tiče vjerojatnosti da Most HDZ-u nametne svoje mišljenje, ona je zanemariva, jer u parlamentu za to nema saveznika, a niti javnost nije pretjerano zainteresirana za temu koju u ovom slučaju Most nastoji staviti u fokus javnosti.
Kad je riječ o pravima državnih dužnosnika korisnije bi bilo smanjiti njihov broj, nego razmatrati njihove prihode prema populističkim kriterijima. Sabor bi, umjesto s 154, mogao funkcionirati sa najviše 120 zastupnika, i pritom biti čak i učinkovitiji. Status državnih dužnosnika ne bi trebali imati pomoćnici ministara, nego samo ministri i državni tajnici. Sve ostale poslove u javnoj upravi morali bi obavljati javni službenici, izabrani na osnovu natječaja i profesionalnih kvalifikacija.

PP: Palo je deset pripadnika HVO-a, jedan je pušten, srpski mediji pustili su lažnu priču da MUP RS-a diže nove optužnice protiv 16 generala. Činjenica je da BiH je digla veliki broj optužnica protiv hrvatskih časnika i vojnika. Kako će to sve završiti?
Davor Gjenero
: Čini se da se u Banja Luci, a možda i u Beogradu, divno zabavljaju nervoznim reakcijama Hrvatske i zatezanjem klime u odnosima Zagreba i Sarajeva, zbog poteza banjalučkih političkih igrača. Očito je da je priča o optužnicama protiv šesnaestorice generala HV obavještajna igra, po svemu sudeći svjesno puštena preko beogradskog tabloida pod kontrolom nacionalističkih radikala, a hrvatska javnost ponovno se dala provocirati ničime. Dobro je što premijer Plenković i ministar Stier reagiraju mirno, dobro je što se problem nastoji institucionalno riješiti. Dobro je i to što je Bruxelles iskorišten kao mjesto za iniciranje ozbiljnog trijeznog razgovora s bošnjačkim vodstvom, a dobro je i to što je gospodin Izetbegović reagirao upravo onako kako se i moglo očekivati – priznavši nesretan politički kontekst uhićenja. Ne treba stvarati dodatne napetosti, ne treba otežavati poziciju ljudima koji se ponašaju odgovorno, kao što su i premijer, i ministar vanjskih poslova, i mijnistar obrane, i ministar branitelja. Dobro je što je služeno Sarajevo shvatilo da je hrvatski premijer, koji je u Sarajevo došao s prijateljskom ponudom podrške u europeizaciji BiH, doveden u neugodan položaj, pa je sada za očekivati da će se početi ozbiljno razgovarati na institucionalan način, a dobro je i to što je formiran Savjet za suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom i drugim međunarodnim sudovima, kao operativno tijelo koju čine ključni predstavnici izvršne vlasti.

PP: Donald Trump čovjek je dana. Kakvu budućnost očekujete u američko-hrvatskim odnosima?
Davor Gjenero
: Tradicionalno, hrvatske su administracije, od Tuđmanove do današnje, lakše surađivale s demokratskim, nego s republikanskim administracijama u SAD. Demokrati su uvijek na Europu gledali kao na ključnog saveznika i nastojali je stabilizirati, pa su pritom i posvećivali više pozornosti stabilnosti na njenom rubu, a tu je Hrvatska uvijek bila važan partner. Oni kojima stabilnost EU nije važan cilj, Hrvatskoj neće posvećivati posebnu pozornost, a sve one političke opcije koje nastoje destabilizirati EU između ostalog i destabilizacijom Balkana, za saveznike traže neke druge države, a ne Hrvatsku.
Za pretpostaviti je da će Trumpova politika biti u najmanju ruku dezangažman SAD u Europi, a u kampanji je Trump otvoreno govorio o svojoj skepsi i prema NATO kao sustavu kolektivne sigurnosti. Sve to je najava kako će njegovoj administraciji Hrvatska biti manje važna nego što je bila Clintonovoj ili Obaminoj, ali i onoj Georga Busha mlađega.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

donald trump, hvo, bih, rs, sarajevo, banja luka, most, hdz, andrej plenković, davor gjenero