Hrvatska

OBITELJSKA MEDICINA: Ministar Kujundžić osigurao 60 milijuna za zapošljavanje 300 liječnika

Obiteljski su liječnici kronično preopterećeni, a dnevno obrade i po stotinu pacijenata. Da bi se smanjio taj pritisak, u Ministarstvu zdravlja planiraju postepeno smanjiti broj pacijenata po izabranom liječniku na 1500.

Piše: PolitikaPlus/Novi list

"Prema planu ministra Kujundžića, obiteljska medicina bit će za njegova mandata pojačana s 300 novih liječnika. U Hrvatskoj su, kažu podaci HZZO-a za rujan ove godine, nedostajala ukupno 102 tima obiteljske medicine, a mnogi timovi danas imaju prevelik broj pacijenata koje bi dijelom trebali preuzeti novi liječnici" piše Novi list.

Po svemu sudeći, mlade liječnike čeka posao. "Taj potez zdravstvenu blagajnu stajat će oko 60 milijuna kuna, a u resornom ministarstvu tvrde da je novac osiguran. HZZO je u četvrtak raspisao natječaj za pripravnički staž za 956 pripravnika svih medicinskih struka, dijelom i u obiteljskoj medicini, pa bi ministar trebao imati dovoljno mladih liječnika za realizaciju plana."
 
Obiteljski su liječnici kronično preopterećeni, a dnevno obrade i po stotinu pacijenata. Da bi se smanjio taj pritisak, u Ministarstvu zdravlja planiraju postepeno smanjiti broj pacijenata po izabranom liječniku na 1500. Manjak liječnika u sustavu novi će ministar pokrivati i liječnicima starijim od 65 godina, bilo u punom ili skraćenom radnom vremenu, ali poziva i jedinice lokalne samouprave da se pobrinu za popunjavanje mreže javne zdravstene službe na svom području. Njihov je angažman u dodjeli studentskih stipendija, osiguravanju stanova i zemljišta za gradnju kuća, pokriću troškova prijevoza, smatraju u Ministarstvu zdravlja, ključan da bi mladi liječnici prihvatili poslove u ruralnim područjima i tamo ostali. Više o ovoj temi pročitajte OVDJE.