Turizam

MAKARSKA - KONGRES ŠPORTSKOG TURIZMA: Zakonski regulirati športski turizam

Športski turizam potrebno je zakonski regulirati, prvenstveno kroz Zakon o športu, ali i hitno pristupiti izradi strategije razvoja sporta uz uključivanje znanstvenih institucija, nadležnih ministarstava i športskih krovnih udruženja te stručnjaka.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Sportski turizam u Hrvatskoj treba što prije zakonski regulirati i uvrstiti ga u strateške oblike turizma, s obzirom na potencijal i međunarodnu prepoznatljivost hrvatskih sportaša, zaključak je 2. kongresa sportskog turizma održanog u Makarskoj.

Sportski turizam potrebno je zakonski regulirati, prvenstveno kroz Zakon o sportu, ali i hitno pristupiti izradi strategije razvoja sporta uz uključivanje znanstvenih institucija, nadležnih ministarstava i sportskih krovnih udruženja te stručnjaka, kažu organizatori kongresa iz tvrtke Lux promocija.

U organizaciji dvodnevnog kongresa, održanog u Makarskoj u prvom dijelu studenoga, sudjelovali su i splitski i zagrebački kineziološki fakulteti, Visoka škola za sportski menadžment ASPIRA i Institut za turizam.

Na kongresu je istaknuta stoljetna tradicija sporta u Hrvatskoj, kao i aktualni sportski imidž kojeg održavaju i jačaju hrvatski olimpijci i drugi sportaši, što je važna sastavnica nacionalnog identiteta, ali i vrlo iskoristivo u turističkoj ponudi, pogotovo za produljenje turističke sezone.

"Hrvatska je u ponudi specijaliziranih sportskih turističkih proizvoda jedan od lidera u EU-u, što je najvećim dijelom ostvareno zahvaljujući entuzijazmu pojedinaca-poduzetnika i predstavnika ureda lokalnih turističkih zajednica", poručio je znanstvenik Neven Šerić. On smatra da bi Hrvatska turistička zajednica razvoju i širenju ponude sportskih turističkih proizvoda trebala pristupiti više planski nego do sada.

Među segmentima sportskog turizma koji se već razvijaju ili su u začetku istaknuti su wellness turizam, planinski turizam, team building, treking i sportsko penjanje, zimski turizam, atletski kampusi, nautički turizam, sportovi na vodi, cikloturizam i drugi.

U svemu tome, kako je rečeno, važno je potaknuti zanimanje lokalnih čelnika za razvoj sportske infrastrukture i izraditi standarde zanimanja i kvalifikacija za razvoj sportskog turizma te što više uključiti i vrhunske sportaše nakon prestanka njihove sportske karijere, pri čemu je naznačen velik potencijal vrhunskih sportaša u promoviranju sportske turističke ponude Hrvatske.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

športski turizam, sport, šport, KONGRES ŠPORTSKOG TURIZMA, makarska